24. maj 2019
Der er brug for at inddrage folk i det lokale demokrati, mener skribenten.
Der er brug for at inddrage folk i det lokale demokrati, mener skribenten.
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: At inddrage til medansvar er at medvirke til folkestyre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At inddrage til medansvar er at medvirke til folkestyre
Debat Helsingør - 16. oktober 2018 kl. 06:31
Af Jørgen Manniche, født på Den internationale Højskole.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Nye borgerlige vil nedlægge integrationsrådet. Engang havde Helsingør et indvandrerudvalg af kommunale folk, men vi havde mange indvandrere, så vi var blandt de allerførste til at få indvandrerne fra næsten alle lande til i et råd at snakke lidt mere demokratisk sammen om, hvad der var godt som svært ved at bo her med udenlandsk baggrund. Ligesom ungdomsråd, ældreråd, handicapråd, kulturelt samråd, sportsunion, skolenetværk o.s.v. kunne de være et slags mellemled for kommunen og et sted, der kunne løse mange slags behov og give muligheder for, at det multikulturelle blev en kæmpe force for lokalsamfundet.

arrow Læs også: Det overflødige råd

Men den slags fine tiltag fungerer kun, hvis man sikrer en god kommunikation og vil investere i gode forslag. Det bør et demokratisk land for længst vide og ellers forældre, byråd og børneinstitutioner have lært os. Men vi sparer, selv på forældreskabernes muligheder - uden at forklejne kærlighed og tusinder af ildsjæle.

Kommune og region kan sende aben videre til folketinget og de sende denne "uudviklede" fortid videre til EU, som er i hænderne på sel(v)skaber af mange slags, der vasker hænder i egne fejludviklede interesser. Vælter vi dem, vælter jobbene og resten, 3. verden bliver fri, men endnu mere end os uden struktur og med mistro til samarbejdet. Vi er alle ofre i dette system, flygtningene mest, især, hvis de osse skal flygte fra os.

Men vi må ikke acceptere systemet. Igen, hvis kommunikation mellem os er god, bliver den sikkert endnu bedre. Forældre stod ikke alene, hvis vi altså lyttede og respekterede ligheder og plads til forskelle i vore individuelle og fælles mål. Nogle vil være blikkenslagere og andre arbejde i en ærlig bank - eller hvordan der nu bør bankes.

I knapt 10 år tog jeg efter 9/11/01 fredsvagt hver anden dag foran Christiansborg - i en flok fra mange sider, fordi vi ville have borgerne og de folkevalgte til at finde sammen i et slags fælles fredsministerium, der brugte de redskaber, der kan bygge, banke og opdage gode råd, så vi kan integrere verden bedre og ikke gå konkurs. Vi ville også i alle led slippe for mange slags forbrydelser.

Jøderne er blevet relativt godt brugt i Danmark og integreret med så stor respekt, at der sjældent er konflikt. Naturligt,at vi ville hjælpe dem i 43, og senere også til honninglandet. Men der og i ørkenen havde palæstinenserne fredeligt bosat sig for 1400 år siden, da der var jernalder hos os. Jo, noget sætter verden i stå, andet sætter den i gang. Vi har lært at ville forandre og gøre noget bedre, så det tror jeg naivt, at vi kan, hvis vi tror på hinanden og tilflytterne. Palæstinenserne gav jøderne plads, men ikke til at overtage landet, helt imod parternes fælles love, som vi lærte dem i skolen. Og vi kender til harme over uretten, og når der mangler instanser at gå til, så bryder vi selv lovene. Vi beundrer stadig jøderne i Danmark, men harmes, når politikerne mere følger det store system og de gale løsninger. EU er så forkert, at mange siger, det er en regulær ommer, for selv om vi ikke sætter verdenskrige i gang, udbytter vi verden, så den kun har korruption at tro på, og vort eget demokrati siver i manglende forbindelser, trods de mange mobiler. Der står langt flere steder om krig end om fred i traktaten, og vi fik aldrig indført de komplicerede menneskerettigheder i vor egen grundlov.. Mange, også ærkeforbenede danskere, siger nej til Danmark.

Måske skal vi helt ned til Helsingør og dér begynde at gennemtænke holdninger og skrabe alvorligt sammen til store hjælpefonde, så noget lokalt som globalt kan laves grundlæggende om og i taknemmelighed komme fredeligt i gang. Eller ½ million skulle stå foran Christiansborg om kræve større kommunalt råderum. Udfordringerne er store, men midlerne væk, så vi i såkaldte ghettoer skal rive ned i stedet for at skabe.

Vi nedlagde kulturelt samråd, fordi det ikke fik foreningerne til sprudlende at samarbejde. Der kom modstand mod stadionprojektet, fordi det griber forkert ind i naturen og gør borgerne til statister. Det herlige fodboldspil styres af international kommercialisering, der med ligegyldighed overerobrer vort fjersyn med dets vigtige krimier og fordrejede oplysninger. Pop i stedet for public service og god underholdning.

Meget kan vi alene.- Mest kan vi i tillid og øget ærlighed og samarbejde. Selvfølgelig skal vi hjælpe hinanden og flygtningene i det, det hedder folkestyre.

Den natur, vi kender, er indvandret. Før var her tyk is, som havde jorden med fra nord. Men fuglestemmerne daler.

arrow Tæt løb om pladserne i Integrationsrådet
03. oktober 2018 kl. 11:36 Opdateret: kl. 11:36