13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi vil have staten med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi vil have staten med
Debat Halsnæs - 23. oktober 2019 kl. 09:13
Af Anders Hedelund, Nødebovejen 103, Hundested
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Projekt Nordkystens Fremtid er udfordret fra flere sider. Allermest af diskussioner om, hvem der nu skal spytte i bøssen. Her har staten en uklædelig særstilling, idet den for øjeblikket ene af alle grundejere kan undslå sig, både for beskyttelse langs sine kyststrækninger og for at bidrage til almenvellet. Og det er for øjeblikket statens standpunkt.

Så både kommunerne og vi, der bor eller har sommerhus langs kysten er i én og samme båd: Vi vil have staten med. Når man betænker, at staten gerne betaler for kystsikring i Jylland kan vi med rette føle os forudrettede. Alle borgere, både ved Vestkysten og her burde da behandles ens.

Derfor har kommunerne, som man for nylig har kunnet læse i Amtsavisen, da også i fællesskab rettet henvendelse til staten for at få denne åbenlyse urimelighed udlignet. Jeg opfordrer alle til at være på vagt og slutte op om kommunernes tiltag.

Angående selve projektes gennemførsel er der også udfordringer: Gid det var anderledes, men sikring betyder desværre sandfodring, gerne suppleret med hårde anlæg som skræntfodsbeskyttelse eller bølgebrydere, men aldrig de to sidste ting alene. Og denne sikring vil være en løbende aktivitet gennem mange år. Det eneste andet alternativ er at opgive boliger.

Det er egentlig meget nemt at forklare: Vi har at gøre med en erosionskyst, hvor »slidbanen«, forstranden, konstant bliver nedbrudt og gradvis vil rykke sig tilbage, idet den, specielt under storm, får tilført ekstra materiale fra nedbrydning af klinterne. Hvis den skal blive, hvor den er, må den have noget andet at slide af: Den eneste mulighed er at få tilført sand.

For at den enkelte grundejer ikke ufrivilligt skal lægge materiale til, er det en rigtig god og lovlig idé at lave en skræntfodssikring. Den hindrer stormens nedbrud.

Kystens »ruhed« og dermed sandets vandringshastighed nedsættes også ved anlæg af bølgebrydere, men kun hvis de er udført på bestemte, korrekte måder.

Det er det hele.
Desværre er der stadig nogen, som forsøger at bilde folk ind, at man på nærmest magisk vis kan beskytte kysten ved hjælp af kystnære rev. Jeg må skuffe alle med at sige, at vore eksperter klart udtaler, at kystnære rev som udgangspunkt udgør en risiko, men de kan godt udformes, så de i hvert fald ikke forværrer situationen. Ingen har hidtil i forvejen givet garanti for en positiv virkning.

Det er således ren religion og ikke teknisk videnskab, når f.eks. foreningen Hunderevet påstår at ved anlæggelse af et rev, vil sandet helt af sig selv komme tilbage (hvorfra?), således at der forhåbentlig om 50 år er en fin strand.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?