20. april 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Var det nu gammelt skrammel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Var det nu gammelt skrammel?
Debat Halsnæs - 01. juni 2018 kl. 13:13
Af Jørgen Tved, Skansevej 30 B, Hundested.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da chefen for Slots- og Kulturstyrelsen, for nylig på forsiden ad Politiken, fortalte af vore museer er fyldt med gammelt skrammel, var min første tanke, at han nok havde et helt forkert job. Men ved nærmere eftertanke, kan det absolut ikke gælde for Frederiksværk og Halsnæs. Her vedtog byrådet, for år tilbage, at det lokale museum og arkiv skulle lukkes. Nu skulle der kun satses på den helt unikke industri, som skylder byen sin tilblivelse.

Den lokale museumsforening var ikke indstillet, som kommunen ønskede. Resultatet var, at foreningen måtte erklære sig konkurs. Efterfølgende blev Historisk Forening oprettet.

Jeg tror ikke, der er nogle i Frederiksværk, som ikke forstår betydningen af Industrimuseet, men der var altså en historie længe før selv Kongen, der fik gravet vores å, eller Peyrembert, der faktisk grundlagde byen, eller Classen, som fik skabte et imponerende industrikompleks. Før alt dette skete, altså før 1717 var her også mennesker. Var der også en historie.

Noget af historien blev fortalt i det lokale bymuseum, som var indrettet i den gamle Arsenal-bygning, der heldigvis er blevet bevaret..

Var det kun skidt og gammelt skrammel, som var udstillet her? Og hvad er der blevet af det?

Jeg kunne godt forestille mig, at vi ved siden af det unikke industrimuseum, igen fik et lokalt museum, som fortalte om det, der var hele grundlaget for Danmark. Landbruget og fiskeriet og hvad der knytter sig hertil.

Jeg kunne godt tænke mig, at man gik langt tilbage og fortalt om det liv, der var her. Det fortæller de gamle gravhøje, som trods alt også er blevet bevaret.

Jeg kunne også forestille mig, at dette museum blev indrettet i det gamle Arsenal. Industrimuseet har dog fået både bygninger på Krudtværksområdet og Palæet.

Jeg har da godt hørt, at Arsenalet en gang i mellem, er det en gang om ugen? Engang om måneden? At Arsenalet bliver brugt til foredrag for skolebørn. Jeg har dog ikke, de mange gange jeg er kommet forbi Aresenalet, set andet end en lukket port. Så mon ikke, at lokalerne i Palæet kan anvendes, til dette gode formål.