24. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svar: Plejecentre er spændt hårdt for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svar: Plejecentre er spændt hårdt for
Debat Halsnæs - 29. maj 2019 kl. 12:11
Af Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs

Flemming Hansen tager i et læserbrev en række meget relevante emner op om vores plejecentre, og derfor vil jeg gerne knytte nogle kommentarer til det. Først og fremmest vil jeg dog bringe mine kondolencer til Flemming over tabet af hans mor, ligesom jeg gerne vil anerkende den indsats han har gjort for at bringe forholdene på plejecentrene til debat.

Og ja - det er helt rigtigt, når det fremføres, at plejecentrene er ressourcemæssigt presset. Men det er ikke ensbetydende med, at der leveres en dårlig pleje. Generelt set leverer vi nemlig en god pleje, og det skyldes ikke mindst, at vores ledere og medarbejdere hver eneste dag yder en god indsats. Men når der er sygdom eller stor udskiftning i medarbejderstaben, så kan man godt mærke, at der ikke er de reserver, man tidligere har haft. Og hvorfor nu det? Jo først og fremmest så har kommunerne igennem en længere årrække været i en økonomisk spændetrøje, og ser man specifikt på ældreområdet, så er kommunerne blevet massivt underkompenseret, når man tager højde for befolkningsudviklingen. Det kan selvfølgelig mærkes, og det betyder, at flere ressourcer til ældreområdet i givet fald skal tages fra andre velfærdsområder. Samtidig er det ikke nogen hemmelighed, at der generelt mangler plejepersonale, og at det i perioder gør det vanskeligt hurtigt at genbesætte stillinger, der bliver ledige.

Dermed ikke sagt, at vi som kommune fuldstændig kan fralægge os ethvert ansvar. Det kan vi ikke, og derfor er der på bl.a. Løvdalen taget en række initiativer, der skal sikre klare retningslinjer for, hvad der skal prioriteres i situationer med f.eks. personalemangel. Det har ført til at forholdene er blevet bedre. Jeg vil også gerne fremhæve, at vi faktisk har et byråd, der tager et ansvar for plejecentrene. Da vi sidste år var igennem en stor spareøvelse, var der således bred enighed om at friholde plejecentrene mest muligt.

Men skal der ske markante forbedringer af ældreplejen, så kommer man ikke uden om, at kommunerne skal have betydeligt flere penge til at løse opgaven. Det kan lyde som en klagesang, men det handler alene om, at faktum er, at pengene ikke er fulgt med udviklingen. Derfor er det også mit håb, at et nyt folketing vil sikre, at kommunerne bliver kompenseret i forhold til den demografiske udvikling, og at man i øvrigt får lavet en udligningsreform, der hjælper kommuner med svære rammevilkår.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?