21. juli 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Store misforståelser i valgkamp-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store misforståelser i valgkamp-sag
Debat Halsnæs - 26. januar 2019 kl. 20:19
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs Kommune

I debatten om hvorvidt kandidater til det kommende folketingsvalg kan besøge vores daginstitutioner, skoler og plejecentre, har der været en del misforståelser, som jeg gerne vil kommentere. En af de ting der har været nævnt er, at vi afskærer muligheden for en demokratisk debat. Det er ikke tilfældet. Vi lægger gerne hus til vælgermøder på vores institutioner, forudsat at der er en bred politisk repræsentation. Det gør vi, fordi vælgermøder er en vigtig del af den demokratiske debat i forbindelse med et valg. Derfor har vi besluttet, at der netop skal være plads til, at f.eks. en skole skal kunne invitere til vælgermøde.

Det vi ikke ønsker er, at kandidater på eget initiativ - og med pressen på slæb - beslutter sig for at besøge vores børnehaver, skoler og plejecentre, hvor formålet alene er at fremme ens personlige valgkamp. For det første mener vi ikke det er passende, at der føres personlig valgkamp tæt på borgere, der tilfældigvis er på det sted, som kandidaten synes passer ind i vedkommendes valgkamp. For det andet mener vi, at der er et hensyn at varetage til de ansatte. De skal ikke ufrivilligt blive en del af valgkamp - f.eks. hvis kandidaten spørger om vedkommende vil være med på et billede. Kunne vedkommende så ikke bare sig nej til det? Jo - men det kan godt være svært at sige fra over for en folketingspolitiker, der ønsker at tage et billede til Facebook. Samtidig synes vi, at vores ressourcer bruges bedst på pasning, undervisning og pleje frem for at forberede besøg. I debatten om vores beslutning har jeg hørt et argument om, at det vel ikke kan være så ressourcekrævende at lægge hus til et besøg. Jo det er det. Der skal være styr på, hvor de må være, hvor der må tages billeder, hvor pressen må være, og der kan endda være situationer, hvor der skal tages forskellige sikkerhedsforanstaltninger, fordi PET har ønsker om dette.

Endelig hører jeg argumentet om, at folketingspolitikere skal have lov til at besøge os for at blive klogere. Det er jeg helt enig i. Vi byder meget gerne folketingspolitikere velkommen, hvis besøget har et fagligt indhold. I den situation er det helt rimeligt, at vi bruger ressourcer på det - også fordi vi har en egeninteresse i, at folketingsmedlemmer hører om virkeligheden ude i kommunerne. Men at påstå, at hovedformålet midt i en hektisk valgkamp er at blive klogere, den køber jeg ikke. Det handler selvfølgelig om at blive valgt, hvilket er helt legitimt. Jeg synes bare ikke, vi skal bruge skattepenge på at understøtte bestemte kandidaters valg til Folketinget.