27. maj 2020
Folkeskole kontra privatskoler er blevet en del af valgkampen.
Folkeskole kontra privatskoler er blevet en del af valgkampen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skal folkeskolen fortsat være det naturlige skolevalg?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal folkeskolen fortsat være det naturlige skolevalg?
Debat Halsnæs - 01. juni 2019 kl. 05:14
Af Sanne Falterher Svankilde, Torben Sørensen, Anni Van Hausen, Skolebestyrelserne Hundested, Arresø og Frederiksværk Skole, Tommy Frøslev, forman
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Folkeskolen er vores vigtigste samfundsbærende institution. Andelen af forældre der vælger folkeskolen fra, har været støt stigende i mere end ti år. I dag er Danmark et af de europæiske lande, hvor flest går i privatskole.

Vi ved, at forældrene fravælger folkeskolen, når de er bekymrede for kvaliteten af den undervisning, deres børn får. De bekymringer, oplever vi, bliver taget alvorligt på alle niveauer i Halsnæs Kommune.

Der er brug for at tilføre folkeskolen øget økonomi nationalt, som følge af de ekstra opgaver folkeskolen er blevet pålagt gennem lovgivning - senest inklusionsloven 2012 og folkeskoleloven 2014.

Forholdet mellem opgaver og ressourcer i folkeskolen har udviklet sig stadig mere skævt. Den skæve udvikling er samtidig med til at øge konkurrenceforholdet mellem folkeskolen og privatskolerne. Mens folkeskolen er bebyrdet med manglende ressourcer og flere opgaver, er privatskolernes økonomi blevet væsentligt forbedret, idet koblingsprocenten, er steget fra 71 % til 76 %.

Samtidig regulerer folkeskoleloven i langt højere grad produktivitetskravene til folkeskolerne, end friskoleloven gør for privatskolerne. Eksempelvis er folkeskolen pålagt at gennemføre nationale test, elevplaner og folkeskolereform.

Det er åbenlyst for de fleste, at der er forskelle på elevsammensætning i folkeskolen kontra privatskolerne. Er man i tvivl, er der dokumentation for, at privatskolerne slet ikke løfter det ansvar for særligt udfordrede og støttekrævende børn, som folkeskolen gør.

Der er mere end nogensinde før brug for at debattere, om konkurrencen foregår på lige vilkår. Vi ønsker, at folkeskolen også i fremtiden skal være forældrenes naturlige førstevalg. Spørgsmålet er, om folketingets politikere ønsker det samme?

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?