5. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sig nej til Nordmolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sig nej til Nordmolen
Debat Halsnæs - 09. december 2019 kl. 15:08
Af Leif Normann Jeppesen, Blåmejsevej 17, 3390 Hundested
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skal det være fremtiden for Hundested Havn: NEJ!

Kære medborgere i Halsnæs: Sig NEJ!

Det er nu, i skal være med til at protestere mod byrådets beslutning om at lave lokalplan for Hundested Havns Nordkaj. Byrådet har nu besluttet at lave lokalplan på baggrund af havnens forslag om at bygge lejligheder (og erhvervslokaler) højt og massivt på området - som det er sket mange andre steder i landet - se bare Frederikssund og Holbæk! Men denne beslutning bør laves om snarest, for den er truffet på baggrund af forkerte præmisser.

Jamen, det er jo havnen, der ejer området, og så må de jo selv bestemme!

Nej, det er forkert, det er kommunen - os - der bestemmer, for det er kommunen, der skal vedtage en lokalplan, før der kan bygges på området, og hvilket byggeri der kan opføres.

Jamen, har havnen ikke fået løfte om at kunne bygge, da den købte halvdelen af området af kommunen, og det står jo også i kommuneplanen og masterplanen, at der kan opføres boliger.

Nej, det er forkert. Hverken kommuneplan eller masterplan giver havnen krav på at kunne bygge noget som helst, og kommuneplanen skal alligevel revurderes i løbet af 2020.

Jamen, alt andet vil da blive bedre end den "grønne" - lagerbygningen - der nu skæmmer området.

Måske, men hvorfor nøjes med noget andet dårligt, når man kan få det allerbedste: Et område udlagt til offentlige formål, så det fri udsyn bevares over vandet, stranden, havnen, færgen, skansen osv.

Jamen, hvad skulle der så være i stedet?

Det kunne være et arktisk center, som kommunen nu er ved at planlægge et andet sted på havnen, men som ville være meget bedre placeret her - lige ved toget, færgen og "kulturhavnen".

Jamen, så ville havnen jo ikke tjene penge på boligbyggeri på området - og havnen er jo vigtig for Hundested og kommunen.

Ja, havnen er vigtig, men der er ingen garanti for, at fortjenesten ved et boligbyggeri på nordkajen vil komme havnen (og kommunen) til gode. Det skyldes det særlige, at Hundested Havn er et interessentskab, dvs. en sammenslutning af forretningsdrivende, der alene har til formål at tjene penge til sig selv. Der er principielt intet til hinder for, at disse interessenter straks efter vedtagelsen af en lokalplan med boliger på området sælger arealet til en kapitalfond, og skynder sig hen i banken med

den personlige fortjeneste, de hver især vil score på lokalplanen - og jo højere og tæt byggeri - jo større fortjeneste.

Jamen, er det realistisk at tro, at der kan opføres et arktisk center på området?

Ja, vel lige så realistisk som et andet sted i havnen, og det har kommunen jo besluttet at gå videre med. Med det øgede fokus, der er på Grønland og Arktis, med klimaudfordringer, råstofudnyttelse, militær og strategisk betydning mv., er der så stor interesse, at fonde mv. vil være interesserede i at være med, og dygtige arkitekter vil kunne skabe bygninger, der vil kunne gøre Hundested »verdenskendt«!

Jamen, hvordan kan vi så komme videre med dette?

Ved at du som borger protesterer mod byrådets beslutning, og i stedet opfordrer byrådet til at købe hele Nordkajen af havnen, inden værdien stiger ved, at der gennemføres en lokalplan, der giver ret til boligbyggeri.

Hvis havnen ikke vil sælge, så kan den ekspropriere området, når det sker til offentlige formål - og det kan kommunen godt klare økonomisk - en ekspropriationserstatning vil formentlig kun være cirka det dobbelte af de 2,5 millioner kroner kommunen fik for den halvdel, havnen købte for fire år siden, altså fem millioner kroner.

Derfor, giv din mening til kende, argumenter for, at dette unikke sted bør være et sted, der kommer alle borgere til gode, og ikke i stedet bliver en rigmandsghetto til fordel for få.