24. januar 2021
Poula Thrane mener det er rettidig omhu, at Enhedslisten og Venstre har stemt i mod projektet "En rund firkant". 

Foto: Allan Nørregaard
Poula Thrane mener det er rettidig omhu, at Enhedslisten og Venstre har stemt i mod projektet "En rund firkant". Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rettidigt omhu at stemme imod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rettidigt omhu at stemme imod
Debat Halsnæs - 02. september 2019 kl. 14:28
Af Poula Thrane, formand for Halsnæs Kommune Ældreråd

Det var med stor forundring, at jeg som formand for Ældrerådet læste Torben Hedelunds indlæg, hvor han kritiserer formanden for Ældre og Handicappede, fordi han sammen med to udvalgsmedlemmer fra Venstre havde stemt imod et nyt projekt med overskriften »Den runde firkant«, hvor man ville modtage 2,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen, mod at Halsnæs Kommune selv lagde 1,1 millioner kroner i projektet. Dette kaldes medfinansiering. Det er visitationen, som efter ansøgning har fået bevilliget 2,3 mio. kr. til en særlig indsats mod ensomhed blandt ældre, som løber over 2 år.

Det fremgår i projektansøgningen fra Halsnæs kommune, at pengene primært går til løn både i visitationen og til Frivilligcentret. I perioden på i alt to år, skal der bruges 2.334.225 kr. til projektmedarbejdere - 291.403 kr. til projektleder og 757.559 kr. til frivillig koordinator ansat i Halsnæs Frivilligcenter. Heri indgår også andelen af medfinansiering - altså ca. 50%. Der er særlige krav for udbetaling af beløbet, som vil blive udbetalt i rater. Og der skal aflægges regnskab løbende, inden næste delbeløb udbetales. Ligesom der ved udløb af ordningen - efter to år - skal indsendes revisionsregnskab.

Det er ikke korrekt, som det fremgår i Torben Hedelunds indlæg, at kommunen ikke skal have de 1.1 mio. kr. op af lommen - at de bliver leveret ved at omlægge arbejde - hvor er det man skal omlægge, eller løbere stærkere, eller lukke ned for noget?

Med hensyn til, "at de tjenes ind igen, ved hjælp af de indsatser, der kommer til at foregå" har det vist sig, at nogle af de projekter, som er iværksat i Halsnæs Kommune ikke har haft det ønskede eller forventede resultat, og et eventuelt positivt udbytte først kommer efter en længere periode. Derfor skal der i budgettet indregnes de 1.1 mio. til lønudgifter - de skal altså falde løbende i takt med udbetalingen af beløbet fra Sundhedsstyrelsen. Ældrerådet går da ud fra, at Halsnæs Kommune overholder de betingelser, som er udstukket fra Sundhedsstyrelsen.

Når Ældrerådet i deres Høringssvar af 18. august fraråder, at man indgår i nye projekter for nuværende, skyldes det også de besparelser, der blev indført i 2018 og i budgettet for 2019. For Ældreområdet drejer det sig om over 4 mio., idet man havde samlede besparelser for lidt over 2 mio., og yderligere inddrog klippekortene for en halv time ekstra omsorg eller aktivitet for alle beboerne på vores plejecentre (2 mio). Pengene får man stadig fra ministeriet, men nu fra 1. januar 2019 går de direkte i kassen og kan bruges til alt mulig andet.

Politikerne i udvalget bedyrede over for Ældrerådet, at så snart kommunens økonomi blev bedre, ville disse midler blive ført tilbage til de ældre. Men nu har vi fået den melding, at der ikke er nogen af disse besparelser, som bliver automatisk tilbageført. Såfremt man ønskede dem tilbage, skal der ansøges på ny, på lige fod med andre nye tiltag. - Det vil så senere fremgå som om, man har øget bidraget til Ældreområdet, hvor det kun er genopretning af det, man inddrog i 2018 og 2019. Og nu vil man altså skære yderligere i området for at kunne iværksætte dette nye projekt - uden garanti for en mærkbar effekt af væsentlig karakter.

Derfor finder Ældrerådet, at formanden og de to andre medlemmer af Udvalget for Ældre og Handicappede, som er gået imod forvaltningens forslag, har udvist rettidig omhu baseret på indsigt i de store problemer, der er for nuværende på ældreområdet , samt stor ansvarlighed.

Ældrerådet vil nu fremsende en uddybning af tidligere fremsendte høringssvar inden behandling i Økonomiudvalg og Byråd.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?