12. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regler om besøg på plejehjem er umenneskelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regler om besøg på plejehjem er umenneskelige
Debat Halsnæs - 26. maj 2020 kl. 08:14
Af Per Makwarth,
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ægtefælle til plejehjemsbeboer, Sølager

Beboerne på plejehjem har nu stort behov for besøg af deres nærmeste pårørende. Desværre har Halsnæs Kommune ikke forstået dette og fastholder usmidige og umenneskelige besøgsregler.

Denne påstand er baseret på at jeg er pårørende til en Alzheimer dement beboer på Hundested Plejecenter. Det er min hustru, som bor på plejecentrets dementafdeling Fjordhuset. Vi har været gift i 47 år, og de seneste 5 år har hun boet på Fjordhuset.

Før Coronakrisen besøgte jeg hende fast flere gange ugentligt, og vores børn besøgte også deres mor jævnligt. På den baggrund har vores børn og jeg erfaret hvor stor betydning det har for min hustru, at hun hører vores stemmer. Det afføder glade smil, så vi er overbevist om at vores besøg har positiv værdi for hende.

På den baggrund var det også en barsk tid under den første del af Coronakrisen, hvor vi ikke måtte komme på besøg. Der var stor risiko for at den sidste rest af genkendelse af vores stemmer skulle forsvinde. Derfor så vi frem til genåbningen og muligheden for at komme på besøg igen.

Men vi blev meget skuffede over den besøgsordning som Halsnæs Kommune har fastlagt, og vi er helt enige med Ældrerådets i deres kritik af reglerne.

På baggrund af konkrete erfaringer i forbindelse med mine egne to seneste besøg og vores datters besøg i fredags, kan jeg påpege følgende usmidige og umenneskelige regler:

Indledningsvis skal jeg dog nævne, at jeg intet har at udsætte på Forhusets personale. Jeg er meget tilfreds med den omhyggelige pleje og kærlige omsorg de giver min hustru. Min kritik er udelukkende målrettet Halsnæs Kommune, der har fastsat reglerne.

1. På trods af eksperternes (Sundhedsstyrelsen og Alzheimer Foreningen) anbefalinger fastholder kommunen reglen om at der skal være en medarbejder tilstede ved det ugentlige korte besøg. Det begrænser muligheden for at den pårørende og beboeren kan kommunikere ugenert på deres egen måde, for det er som nævnt vigtigt at beboeren hører den pårørendes stemme i den halve time besøget er begrænset til.

Formanden for Udvalget for Ældre og Handicappede, Thure Lundsgaard (EL) forsøger at forsvare ordningen med at medarbejderen skal kunne hente en kop kaffe eller beboerens briller. Men det viser, at han ikke ved hvordan besøgene foregår i praksis. For Fjordhusets beboere kan det nemlig kun foregå ved en gåtur på vejene rundt om i området. Min hustru sidder i kørestol, men da jeg ikke må skubbe den, er det medarbejderen der skal klare dette.

Derfor skulle jeg måske næste gang vi går tur på Søndergade bede medarbejderen hente en kop kaffe, så min hustru og jeg kan få lidt alenetid sammen...?

2. Kun ét besøg ugentligt af kun en halv times varighed er eneste mulig til fordeling mellem hele den pårørendes familie. Det er ganske enkelt ikke OK hvis kontakten og kendskabet til beboerens familie skal bevares. Den usmidige regel fastholdes strengt. Eksempelvis fik min datter, der bor på Fyn, i sidste uge mulighed for at besøge sin mor. Men det kunne kun lade sig gøre ved at jeg overlod min aftalte tid til min datter. Men det betyder også at der nu går 14 dage mellem mine besøg hos min hustru. Det er ikke rimeligt!

3. Da Fjordhuset ikke har faciliteter til besøg indendørs, under halvtag, i et telt eller i en pavillon, vil besøg i dårligt vejr blive aflyst og ikke erstattet af et nyt møde i samme uge. Det er indlysende heller ikke rimeligt!

4. Der kan ikke aftales besøg i weekender - og det taler jo for sig selv, hvor usmidigt det er.

5. Besøgsreglerne kræver også at afdelingslederen skal være på arbejde når der er pårørende-besøg. Det gør det lidt usmidigt at aftale besøg, da afdelingslederen naturligvis kan have fri, ferie, være til møde eller syg. Hvis afdelingslederens opgave er at sikre sig at den pårørende ikke er syg og ikke udgør en smittefare, kunne den opgave måske overdrages til en betroet medarbejder?

Thue Lundsgaard nævner sikkerhed som et argument for den strikse besøgsordning, men naturligvis kunne vi pårørende ikke drømme om at udsætte vores kære på plejehjem for den mindste risiko for smitte.

Jeg kan sagtens selv betjene min hustrus kørestol - afsprittet med handsker og mundbind på, hvis det er et krav, eller jeg selv mener det er nødvendigt.

Det undrer mig at kommunen ikke har lyttet ordentligt til Sundhedsstyrelsen, Alzheimer Foreningen og Ældresagen, men til gengæld glæder det mig, at Ældresagen nu har igangsat denne debat, som kommunens Udvalg for Ældre og Handicappede forhåbentligt nu 'lytter til' og reagerer på.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?