6. maj 2021
Der er panoramaudsigt fra Rakenhøj efter rydningen. Fotos: Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs
gallery icon

Se billedserie

Der er panoramaudsigt fra Rakenhøj efter rydningen. Fotos: Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rakenhøj ryddet: Nyd den genvundne udsigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rakenhøj ryddet: Nyd den genvundne udsigt
Debat Halsnæs - 30. april 2021 kl. 09:00
Af Niels J. Willumsen og Birgitte Benzon Bang (nyligt afgået formand for DN Halsnæs)

Igennem de sidste fire vintre har Dansk Naturfredningsforening (DN) i samråd med Halsnæs Kommune gennemført et naturplejeprojekt øst for Rakenhøj, Ølsted, hvor et område på knap en halv hektar var vokset til i tilfældig opvækst af forskellige løvtræer. Dette område er nu ryddet.
Der har været tre formål med at fjerne disse træer.

For det første havde denne opvækst fuldstændigt blokeret den en gang så enestående udsigt fra Rakenhøj: Herfra kunne man tidligere overskue det halve Nordsjælland fra Kregme i nord, over Arresø med Ramløse og Annisse kirker, videre over Hillerød med bl.a. Frederiksborg Slot mod øst, til Roskilde Domkirke i syd.

Denne fantastiske udsigt var gradvist forsvundet siden 1970erne i takt med, at det åbne areal øst for Rakenhøj var groet til med høje selvsåede træer.

Nu er bevoksningen fjernet, og man kan atter nyde den imponerende udsigt og se horisonten næsten ubrudt fra nordøst til sydøst. Som ekstra bonus er en anden gravhøj, som tidligere lå hengemt i vildnisset, nu kommet frem i dagens lys.

Overdrev på retur

For det andet har det været et ønske at bevare en sårbar naturtype: Det fredede område omkring Rakenhøj samt det tilstødende – nu ryddede- område var oprindeligt et næringsfattigt og sandet overdrev, en naturtype, som er på retur mange steder i Nordsjælland. Det er en sårbar naturtype, som nemt fortrænges når arealet får lov til at ’springe i skov’.

Mange sjældne planter, f.eks. nikkende kobjælde og gul evighedsblomst, er knyttet til denne naturtype. Disse to plantearter er i dag enten forsvundet (gul evighedsblomst) eller næsten forsvundet (nikkende kobjælde) fra arealet. Ligeledes var bakkerne tidligere bevoksede med lyng, som ligeledes i dag næsten er forsvundet.

Også insektlivet er forringet markant i takt med at området er sprunget i skov. I 1970’erne kunne man f.eks. tælle 26 dagsommerfuglearter – i dag langt færre.

Et andet stort problem (som skovfældningen dog ikke umiddelbart kan løse) er tilførsel af kvælstof fra luften. Det anslås, at der årligt pr. hektar tilføres ca. 20 kg kvælstof fra luften, et tal som er flerdoblet siden 60erne. Den store mængde kvælstof, som er et plantenæringsstof, har ført til at den oprindelige vegetation erstattes af næringselskende planter, som grove græsarter og brændenælder.

For at fjerne dette kvælstof og dermed ’udmagre’ jorden har DN gennem de senere år på frivillig basis arrangeret skånsom leslåning af området hvert år i juni måned. Når det grove græs fjernes, fjernes samtidig en stor mængde kvælstof.

Den nu afsluttede træfældning har også bidraget til at fjerne kvælstof og udmagre jorden. Det er håbet, at den karakteristiske overdrevsflora med tiden igen vil indfinde sig på det ryddede areal.

Store træer er væk

For det tredje har det også været formålet at fjerne træerne fra gravhøjen. Store træer er skadelige for oldtidsminder, idet træernes rødder ødelægger de forhistoriske anlæg, som findes inde i gravhøjen.

Sidste år orienterede DN i et læserbrev i Halsnæs Avis (11. marts 2020) om den igangværende rydning. Projektet er altså nu afsluttet, og man kan atter nyde den genvundne udsigt. Tag gerne en kikkert med derop og stil jer på toppen af Rakenhøj eller ved den runde bænk, som Halsnæs Kommune har sat op lige nedenfor. Følg horisonten og nyd synet af Danmarks største sø, mindst 10 kirketårne, et slot, en række små og større byer samt en masse nyudsprunget skov i det fjerne.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?