5. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Protest mod privatisering af statslig fredsskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Protest mod privatisering af statslig fredsskov
Debat Halsnæs - 01. december 2019 kl. 11:00
Af David Vincent Nielsen, Skovtoften 6, 3300 Frederiksværk og Sigurbjörn Hallsson, Haslevej 3, 3300 Frederiksværk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

ÅBENT BREV: Protest mod privatisering af statslig fredskov.

Kære Lea Wermelin,
Vi skriver til dig i anledning af, at Naturstyrelsen har sat 13 ha statslig fredskov til salg i Halsnæs Kommune tæt på Asserbo. Det sker trods talrige protester fra mange naboer til fredskoven, herunder dette brevs afsendere.

Salget berører direkte over 50 grundejere i otte forskellige grundejerforeninger, hvis huse grænser op til skoven, som er et åndehul for os alle og for de mange andre mennesker, der færdes i den hver eneste dag.

Naturstyrelsens begrundelse for salget er, at det er for bekosteligt for Naturstyrelsen at drive skoven, og at de omkring 700.000 kr., som salget ventes at indbringe, kan bruges andre steder.

Vi stiller os som naboer fuldstændig uforstående over for denne argumentation, og vi har heller ikke kunnet få beregninger fra Naturstyrelsen, som bekræfter omkostningen. Naturstyrelsen ejer i øvrigt næste 5.000 ha skov i området, så hvorfor sælge under 3 promille af denne skov, som endda er fredet?

Under alle omstændigheder er det vel ikke rentabilitet, som skal være afgørende for drift af Statens fredskov? Er det ikke ønsket om mere urørt skov og beskyttelse af biodiversiteten, der er den nuværende regerings pejlemærke?

Hvis salget gennemføres trods vores protester, er der tre mulige købere:

- En privat skovejer, som ønsker at drive fredskoven med henblik på profit. Det kan kun ske ved at tage tømmer ud af skoven, altså ved at fælde de 140 år gamle fyrretræer og genplante. Skoven vil derved i årtier være ødelagt - både som rekreativt område og som en oase for urørt natur.

- En spekulant, som ønsker at få ophævet fredskovpligten på hele eller dele af arealet, f.eks. under henvisning til manglende mulighed for bæredygtig skovdrift. Herefter vil der kunne bygges udlejningssommerhuse, f.eks. som dem, der fuldkommen har ødelagt Asserbohusgrunden og det omkringliggende område. Det vil blive en ny Blackstone-sag - denne gang med skoven og naturen som taber.

- Naboerne køber skoven. Det forsøgte vi faktisk ved det første udbud i januar, men blev overbudt af en ukendt, privat køber, der imidlertid sprang fra efterfølgende - angiveligt grundet en mulig jordforurening på dele af arealet. Men selv hvis det skulle lykkes os at købe skoven, er den efterfølgende drift uhyre kompliceret. Vi er som sagt over 50 grundejere i otte forskellige grundejerforeninger, og vi har derfor ikke nogen fælles juridisk enhed, som kan købe og drive skoven. Det bliver derfor en kæmpestor administrativ udfordring for os, som i øvrigt heller ikke - i modsætning til Naturstyrelsen - har nogen som helst viden om skovdrift.

Salget blev besluttet under den forrige, liberale, regering og også dengang protesterede vi som naboer, uden resultat.

Vi vil nu appellere til dig, der som Miljøminister er øverst ansvarlige myndighed for salget. Lad fredskoven forblive Statens - og dermed alles - ejendom. Lad den eventuelt blive udlagt til urørt skov til gavn for naturen, biodiversiteten og de mange mennesker, som bor og færdes i området.

Lad enhver tvivl om spekulation komme skoven og naturen til gode!