24. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Og jeg fægter med min sparekniv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Og jeg fægter med min sparekniv
Debat Halsnæs - 07. april 2020 kl. 16:43
Af Peter Plant, formand Torup Ting

Først vil Lokaltog rive Melby Station ned - og så er der planer om at forringe togdriften: en forsinket og smalsporet aprilsnar?

Overskrift i Frederiksborg Amts Avis (3.4.2020): 'Sparekniv mod bus & tog'... med bl.a. timedrift på Dyssekilde og Østerbjerg. Dvs planer om en halvering af tog-betjeningen.

Det må vi protestere imod på det skarpeste. Det er et hoved- og perspektivløst forslag, som kun kan være drevet af en meget smalsporet økonomisk kasse-tænkning.

Det er Regionsrådet som kan beslutte den slags. Det gør rådet forhåbentlig ikke - tværtimod.

Det er Lokaltog/Movia som står for driften. Lokaltog skriver om sig selv at det gerne vil »Betragtes som en seriøs jernbaneoperatør og infrastrukturforvalter over for myndigheder, ejerkreds, samarbejdspartnere, medarbejdere, passagerer og offentlighed.«

For det skulle vel ikke være Movia, som står bag dette forslag? Movia ejer 75 procent af aktierne i Lokaltog a/s. De øvrige aktier ejes af kommunerne, bl.a. Gribskov, Halsnæs og Hillerød. Lokaltog er således ikke et privat selskab: det skal agere i offentlighedens interesse. I Movias forretningsplan hedder det tilmed, at sigtelinierne frem til 2021 er: »1. Movia skal skabe fælles retning for kollektiv mobilitet 2. Movia skal arbejde for kollektiv mobilitet overalt på Sjælland 3. Movia skal styrke sammenhængen på tværs 4. Movia skal dele åbne data og viden 5. Movia skal bidrage med innovation.«

Jamen, for Syv Sytten og alle afsporinger!

Alle argumenter peger i den modsatte retning af nedskæringer. I Torup og omegn gælder det særligt: Skolebørns og efterskolelevers transportbehov. Bosætning med ny Torup-bydel(e): Hvideland og Seniorbofællesskab. Trafik/trængsel/pendling og klima.

Disse temaer er velkendte. Specielt for os i landdistrikterne. Tør vi minde om at Torup blev Årets Landsby pba temaet 'bæredygtighed'? Her spiller togdriften en vigtig rolle.

Der skal være »dialogmøder« mellem kommunerne og regionens trafikudvalg, forlyder det: mon det kan gøre det? Jeg vil mene at der skal mere til - og jeg forventer at vores politikere vil bringe disse planer til standsning.

Helt lokalt har Torup Ting i øvrigt ved flere lejligheder peget på den øgede trafikmængde på Dyssekilde Station - og på denne baggrund foreslået at hurtigtoget skulle standse her = 3 tog i timen hver vej. Det er blevet afvist med argumenter om det umulige i dette forslag ift køreplanen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?