16. juni 2021
Leif Nielsen er indehaver af European Art Museum i Vinderød og er ikke imponeret af  besøgstallet for kommunens store museer.  						Foto: Niels Idskov
Leif Nielsen er indehaver af European Art Museum i Vinderød og er ikke imponeret af besøgstallet for kommunens store museer. Foto: Niels Idskov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museumstreenigheden i Halsnæs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumstreenigheden i Halsnæs
Debat Halsnæs - 17. januar 2020 kl. 09:16
Af Leif Nielsen, Arresødalvej 4, Frederiksværk

Forleden kunne man læse her i avisen, om besøgsrekorden på de tre museer i Halsnæs. Knud Rasmussens Hus i Hundested, Krudtværksmuseet og Industrimuseet i Frederiksværk, med tilsammen et besøgstal på under 25.000. Med alt respekt tillader jeg mig at være knap så imponeret, som museumslederen selv er det.

Jeg medgiver gerne at besøgstallet er steget, men imponerende for de tre museer er det ikke. Kunst og kultur er noget af det brændstof, der er med til at generere øget synlighed for en kommune og dermed en øget interesse for hele området, med en der af stigende økonomisk vækst til følge. Det er ikke atomfysik men nærmest almen viden.

I den rolle om synlighed og historiefortælling svigter industrimuset desværre. Først med en åbningstid fra kl. 10 til kl. 14 hvor det jo nærmest er umuligt for folk i arbejde at besøge huset. Det skulle da lige være i weekenden, men her der jo lukket. Hvad museet fortæller om de forskellige industrier, der har været her, er meget begrænset. Der er rigtig meget der kunne gøres - meget bedre. Hvilket så ville kunne tiltrække endnu flere turister, til glæde for hele Halsnæs. Det er det et museum kan, uanset hvad det er museum for. Kunst, krig, toge, hestevogne, eller noget helt andet.

Teknisk museum i Helsingør har over 57.000 gæster om året. Er det mere spændende eller er de bare bedre til at fortælle at det er et spændende museum? Det veluddannede personale, som der er på industrimuseet, har ikke formået at skabe udstillinger om industriens historie, der kunne tiltrække et større antal gæster, så hvor stor er succes i virkeligheden?

Muset råder over flere bygninger, med mange muligheder for at fortælle den spændende historie som Frederiksværk har. Da jeg kom til byen, for mange år siden blev Arsenalet brugt som lokalmuseum, drevet af rene amatører eller ildsjæle om man vi. Her kunne man se forskellige effekter, der gennem tiden var fremstillet i Frederiksværk. Lige fra kanoner, sabler, gryder m.m. Det kan man ikke mere og nu drives museet af professionelle. Byen har en unik historie, der rummer en lang stolt fortælling. Mulighederne er her, men potentiale til at udnytte det mangler og det er ærgerligt - for Frederiksværk.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?