17. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minimumsnormeringer - en potentiel bombe under velfærden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minimumsnormeringer - en potentiel bombe under velfærden
Debat Halsnæs - 16. august 2019 kl. 15:22
Af Sune Søndergaard Raunkjær(V), Byrådsmedlem i Halsnæs Kommune

Før og under valgkampen har der været mange løfter fremme om minimumsnormeringer i vores daginstitutioner. Især SF har, i noget der kunne ligne en koordineret kampagne med blandt andet BUPL, kørt hårdt på. Det må forstås sådan, at kommunerne ikke magter opgaven, alle institutioner lider, det samme gør børn og medarbejdere, så derfor skal Christiansborg ind og lovgive på området.

Jeg er helt enig i, at vores dygtige medarbejdere i vores daginstitutioner løber hurtigt, og at de bestemt ikke er for mange. Det er sådan set også en del af min egen hverdag. Men jeg hører ikke til dem, der skaber en dommedagsstemning og nærmest skriger vanrøgt højt fra hver en ledig ølkasse. Tværtimod er det min klare fornemmelse, at det store tavse flertal generelt set er tilfredse med den service, der ydes af medarbejderne i vores institutioner.

Det er klart, at hvis du spørger en forældre, om de gerne så flere personaler omkring deres små poder, ja så vil de fleste (jeg selv inklusive) da givet svare JA. Det er bare ikke det samme, som at alle dermed synes, at det nuværende serviceniveau er kritisabelt ringe.

Jeg mener absolut ikke, at en lovbunden minimumsnormering er vejen frem. Der kan være stor forskel både på kommuner og på institutioner internt i kommuner. Nogle steder er udfordringerne væsentligt større end andre, og skal alle leve op til et eller andet defineret minimumskrav, så risikerer man at suge ressourcer væk fra de institutioner der virkelig har brug for dem. Kommunerne skal selv have lov til at bestemme, og levere, den service der skal til.

Et andet aspekt er økonomien. Det løber mig iskoldt ned ad ryggen, når SF's Jacob Mark til TV2 Lorry den 26. juni udtaler, at "det godt kan være at kommunerne kommer til at betale en del af regningen selv....". En regning, der i Halsnæs kan løbe op i godt 60 mio. kroner hvis man følger BUPL (og SF's) anbefalinger. Vel at mærke EFTER en øget forældrebetaling på omkring 10 mio kroner.

Bliver kommunerne ikke kompenseret en til én, hvilket vel aldrig sker, så må pengene tages at andet sted fra (skolerne, de ældre?). Det vil være en bombe under resten af kommunens velfærd, ligesom det vil være et overgreb på det kommunale selvstyre.

Jeg er personligt af den opfattelse, at lokummet i Halsnæs brænder noget mere på ældreområdet, og jeg vil kæmpe imod, at de gamle skal betale for minimumsnormeringer vi ikke har brug for.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?