23. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad med de mange, som ikke er i borgerforeningen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad med de mange, som ikke er i borgerforeningen?
Debat Halsnæs - 21. februar 2019 kl. 14:02
Af Lene Olsen, Tuevej 3, 3310 Ølsted
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er dog nogle fantastiske politikere, vi har i Halsnæs kommune. Et enigt byråd har besluttet, at lægge lokalrådet ind under Ølsted Borgerforening, som derved bliver "talerør" for Ølsteds borgere.

Jeg er ikke så meget inde i, hvordan politikere arbejder, men for mig ser det ud som om, at Direktionen indstiller, Økonomiudvalget godkender indstillingen, Udvalget for kultur, Idræt og Demokrati anbefaler Direktionens indstilling og derefter forstår jeg, at det er godkendt i byrådet den 20/12 2018. Det kunne så være meget interessant at se ansøgningen fra Ølsted Borgerforening, men det der er vedhæftet er kun Vedtægter for Ølsted Borgerforening, som er godkendt den 22/2 2017.

Borgerforeningen har oplyst, at de har ca. 300 medlemmer og her kan man undre sig over, at man åbenbart ikke har det nøjagtige medlemstal. På generalforsamlingen den 22/2 2017 blev det oplyst, at man på daværende tidspunkt havde 255 medlemmer, men at de 36 var i restance og derved ikke medlemmer iflg. Vedtægterne. Hvad er det nøjagtige medlemstal i regnskabet for 2018? Hvor mange er i restance og ikke mindst, hvor bor medlemmerne? Det er jo helt hen i vejret, at man lægger et lokalråd, som jo kun er for Ølsteds borgere, ind under en Borgerforening, hvor man, som jeg har hørt, ikke stiller krav om, at medlemmerne bor i Ølsted.

Kommunen går åbenbart meget op i, at Ølsted Borgerforening har ca. 300 medlemmer. Jeg synes, det er mere interessant at beregne, hvor mange borgere i Ølsted der ikke er medlem. Iflg. Vedtægter for Ølsted Borgerforening § 3 kan et medlemskab bestå af 2 personer, der er fyldt 18 år. De ca. 300 medlemmer kan så omregnes til 600 personer, men da nogle medlemskaber sikkert kun omfatter 1 person, vil det nok være mindre end de 600.

Iflg. oplysninger er der i Ølsted, forstået som den sammenhængende bymæssige bebyggelse, pr. 1/1 2019 1437 personer, der er fyldt 18 år. Det vil så sige, at mindst 837 personer i Ølsted ikke har nogen indflydelse i lokalrådet, men må vist godt arbejde. Når Ølsted Borgerforening kommer frem med de rigtige oplysninger om antal medlemmer og bopæl for medlemmerne, er det spændende, hvad de 837 personer stiger til. I sagsfremstillingen skriver Halsnæs kommune, at Ølsted Borgerforening virker som en samlende organisation for Ølsted. Hvis man læser Borgerforeningens referater, viser det et lidt andet billede. I referat af 29/5 2018 ses i punkt 2, at der kun deltog 110 personer i arrangementet med Emil Erichsen og at det gav underskud, selv efter man har modtaget et beløb i underskudsgaranti. Hvad underskuddet var på er streget ud. Det ses i øvrigt i flere referater, at man ikke kan se beløbene.

I referat fra 29/11 2018 står, at der til foredraget med Bonderøven var mange af de 250 deltagere, der ikke var lokale. Man havde betalt kr. 8000 for annoncer i aviser i Frederiksværk, Hillerød og Frederikssund.

I referat af 9/10 2018 står, at der kun deltog 115 personer til koncerten 26/8 2018. Det kan undre mig, vejret var rimeligt, prisen var kun 50 kr, Frank og Fyrene spillede. Der var stadig ikke noget regnskab for koncerten. Det var så heldigt, at Aase Sommer betalte bandet kontant. Den 29/11 2018 havde man stadig ikke noget regnskab for koncerten. Regnskabet er så først dukket op i referat af 30/1 2019. At man ikke har styr på et så lille regnskab i løbet af mere end 3 måneder, kan man vel betegne som rod i regnskabet.

Jeg kan kun anbefale læsning af Borgerforeningens referater, men det er ikke sikkert, man bliver klogere. I referat af 29/5 2018 står i punkt 9 "lokalrådet holder møde den 20/6, og vi kan ikke gøre mere før vi ved, hvad resultatet af det møde bliver". Hvad man ikke kan gøre, står der ikke noget om.

Økonomien virker temmelig rodet med en mellemregning med grusgraven i regnskabet for 2017. Hvad er grusgraven? I referat af 6/6 2017 står, at man får sat penge ind fra Nordea og Mærsk. Hvor bogføres disse beløb samt beløbene fra kommunen? I referat af 10/10 2017 har Borgerforeningen fået byggetilladelse til at bygge scenen større. Har man i Borgerforeningen flere regnskaber end det, der bliver fremlagt på Generalforsamlingen?