18. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Frederiks-væk til Frederiks-vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Frederiks-væk til Frederiks-vækst
Debat Halsnæs - 05. marts 2019 kl. 09:57
Af Leif Nielsen, Vinderød, Kunstner og grundlægger af European Art Museum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bymidten, centrum som handelsplads og mødested er i krise i mange byer i Nordsjælland. Det er beskrevet på flere sider her i avisen og problemet er også her i byen. Frederiksværk må ændre sig fra Frederiks-væk til Frederiks-vækst, hvis vi ønske en positiv fremtid med mere liv i byen.

Hvem kan klare den opgave? Handelsstandsforeningen? Næppe. Naturen med skov og strande? Næppe. Byens historie/kultur? Ja her ligger håbet for en positiv fremtid begravet. Begravet er den desværre, en begrænset åbningstid for kulturinstitutioner og manglende formidling er årsagen.

Det er den storslåede og unikke historie, der skal fortælles, så turisterne kommer her og ikke kører forbi. Industrimuseet må blive meget bedre til at fortælle og brande byen, hvis vi vil opleve en form for turistfremgang i byen. Det er det borgerne/vælgerne betaler for. Oplevelsesøkonomien er en væsentlig for et hvert område. 40 procent af omsætningen i detailbutikkerne kommer fra turisterne, Ifølge VisitNordsjælland. Det er i dag oplevelser turisterne kommer efter, naturoplevelser findes overalt i Danmark. Teknisk museum i Helsingør har over 57.000 gæster på et år. De tre museer her i kommunen har sølle 22.000 gæster, fordelt på Knud Rasmussens Hus. Krudtværksmuseet og så selve Industrimuseet, der ikke fortæller meget om byens forgangne aktive industrier. Hvor hele D.F.J. perioden er ikke eksisterende. Det var om nogen den periode der skabte Frederiksværk.

I Kalundborg var der 11.000 til en Lundbye relaterer udstilling - på tre uger. Sandskulpturerne i Hundested bliver besøgt af 70.000 på få måneder. Fordi der i overnævnte eksempler er tale om dygtig passionerede og professionelle folk. De tørre tal taler for sig selv. Det statsanerkendte kulturhistoriske museum er jo næsten usynligt, selv om museet råder over en del (lukkede) bygninger. Retfærdigvis skal det nævnes, at der er kommet flere artikler, her i avisen.

Her har museumsleder Frank Allan Rasmussen, der bl.a er valgt ind i rådet for Kongernes Nordsjælland, fortalt om de visionære fremtidsplaner og hvor store ambitioner er. Men set i bakspejlet over flere år, er det ret så beskæmmende hvad der i virkelighedens verden er sket. Det veluddannede personale har ikke formået at fortælle historien, så det tiltrækker turister. Den politiske kultur ansvarlige er forbløffende nok tilfreds med aktivitetsniveauet.

Er det rettidig omhu, når det forestående kanaljubilæum nærmest kom som en overraskelse for de ansvarlige? Med alt respekt er det ikke det smukkeste eftermæle, der her bliver tale om. Et lokalt kunstmuseum, drevet af ægte ildsjæle, ville også kunne være med til at brande byen. Det fortjener de mange kunstnere der er og har været i området. Det er oplevelse, historier, der tiltrækker turister også på en regnvejrsdag.

Udviklingen kan vendes, men det kræver handlekraft og nytænkning af de ansvarlige. Det bliver spændende om der kommer andet og mere end et pikeret svar her i avisen, eller man foretrækker det mest bekvemme - tavsheden.