8. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En tidlig julegave til Halsnæs Forsyning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tidlig julegave til Halsnæs Forsyning
Debat Halsnæs - 16. december 2019 kl. 19:21
Af Walter Christophersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byrådsmedlem for Dansk Folkeparti

Den 4. december behandlede Udvalget for Miljø og Plan et punkt om godkendelse af Halsnæs Forsynings takster for vand og spildevand i 2020. Halsnæs Forsyning havde fastsat en forhøjelse af taksterne for spildevand på ikke mindre end 25%!

Direktionen i Halsnæs Kommune havde indstillet til udvalget, "...at Byrådet godkender Halsnæs Forsynings takster i 2020 for vand og spildevand".

Det politiske flertal i udvalget var enig med Halsnæs Forsyning i, at taksterne skulle forhøjes. Kun undertegnede stemte imod.

Kommunalbestyrelsen skal sikre, at taksterne for vand og spildevand ikke er højere end tilladt. Hvert år har kommunerne en økonomisk ramme, som de skal holde sig inden for, når de godkender taksterne. Denne ramme kaldes et prisloft, og taksterne må altså ikke være højere end prisloftet.

Men forsyningsvirksomhederne har fået mulighed for at overføre uudnyttede beløb under en økonomisk ramme for ét år til næste års økonomiske ramme. Hvis Halsnæs Forsyning har opkrævet mindre i 2019, end prisloftet for 2019 tillod, kan kommunalbestyrelsen derfor godkende, at taksterne for 2020 forhøjes med forskellen. Også selvom indtægterne fra de forhøjede takster ikke er strengt nødvendige i forhold til at dække Halsnæs Forsynings udgifter til håndteringen af vand og spildevand.

Dette giver nu en meromkostning for borgerne i Halsnæs Kommune på ca. kr. 6.700.000 i 2020 på grund af forhøjede spildevandsafgifter.

En familie med et årligt forbrug på 140 m3 vand (svarende til et normalforbrug) vil således skulle betale kr. 13.273,75 i 2020 mod kr. 11.583,15 i 2019, hvilket svarer til en stigning på kr. 1.690,60, (15 procent) svarende til en kubikmeterpris på kr. 94,80 år 2020.

Et pensionistægtepar med et forbrug på 50 m3 vand vil i 2020 skulle betale kr. 5.848,75, en stigning på 15 procent svarende til en kubikmeter pris på kr. 117,00!

Selvom forhøjelsen rammer os alle, vil det naturligvis gå hårdest ud over de pensionister, som alene har folkepensionen at gøre godt med.

Direktionen anførte som begrundelse for indstillingen til Udvalget for Miljø og Plan, at forhøjelsen ville sikre økonomisk robusthed i de kommende år på spildevandsområdet. Direktionen anførte dog ikke, hvorfor Halsnæs Forsyning ikke kunne være økonomisk robust uden at tage yderligere kr. 6.700.000 fra borgerne i kommunen. Direktionen nævnte dog, at pengene f.eks. ville kunne bruges til vedligeholdelse af kloaknettet, men dette er jo kun ét eksempel på, hvordan de mange penge ville kunne bruges. Der var ingen konkret anledning til at opkræve flere penge fra borgerne i kommunen.

Det hører med til historien, at formanden for Udvalget for Miljø og Plan, som er medlem af Halsnæs Forsynings bestyrelse og yderligere et medlem af Udvalget som er formand for Halsnæs Forsyning, stemte for forhøjelsen af taksterne. Derudover er kommunaldirektøren, som er ansvarlig for indstillingen til udvalget, også medlem af bestyrelsen for Halsnæs Forsyning.

Sat på spidsen kan denne historie derfor koges ned til, at et medlem af bestyrelsen for Halsnæs Forsyning (kommunaldirektøren) indstillede til de andre medlemmer af bestyrelsen for Halsnæs Forsyning, at de skulle vedtage, at bestyrelsen for Halsnæs Forsyning skulle have flere penge at bestemme over, og at disse penge skulle tages fra borgerne i Halsnæs Kommune.

Set i dét lys undrer det ikke, at forslaget blev vedtaget.

Det undrer dog, at man forhøjer taksterne, bare fordi man kan. Som direktionen angav i sagsfremstillingen til udvalget, ville Halsnæs Forsynings ret til at opkræve de mange ekstra penge bortfalde, hvis det ikke blev gjort nu. Men skulle man så ikke bare lade retten bortfalde, når der ikke kan angives en tvingende grund til at opkræve ekstra for det samme forbrug af vand?

Jeg valgte at stemme imod indstillingen, idet jeg finder taksterne helt ude af trit med løn- og prisudviklingen. Men det politiske flertal i Udvalget for Miljø og Plan valgte altså at skyde julen 2019 i gang med en julegave til Halsnæs Forsyning på borgernes bekostning. Mit råd for 2020 kan kun være: Spar på vandet!