21. juli 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er bare at komme i gang!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er bare at komme i gang!
Debat Halsnæs - 31. januar 2019 kl. 09:17
Af Anders Hedelund, civilingeniør, Nødebovejen 103, Hundested
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I tirsdagens amts avis var der en længere polemik mod projekt Nordkystens Fremtid fra ingeniør Bjarne Pedersen. Ganske vist er jeg ikke kystsikringsingeniør, men jeg vil dog gerne tage til genmæle.

Danmark besidder nogle af de bedste eksperter inden for området, og det fremgik på sidste borgermøde, at man faktisk have været rundt og aktivere hele bagkataloget af ekspertise, og i den grad, de ikke allerede var pensioneret eller afdøde, faktisk havde fået en stor del involveret. Det var tydeligt, at entusiasmen og tilslutningen havde været stor, fordi der nu endelig var nogle, der ville gøre det rigtigt, samlet og overordnet i stedet for som hidtil at overlade sagen til de enkelte grundejere.

Det er svært at spå - især om fremtiden - men én ting er desværre klar: Naturen trækker den ene vej - øget eller stærkt øget erosion. Noget, som kystens ejere og brugere helst vil forhale længst muligt.

Skulle man foretage en større almindelig anlægsinvestering, kunne sagen godt udsættes. Der var ingen, som havde en risiko, mens Storebæltsbroen blev diskuteret. Sådan er det ikke med Nordkysten. Erosionen er der her og nu, og jo længere man venter, jo værre bliver det.

Der er i oplægget tydelige og udførlige referencer til risici og muligheder »hvis nu om 50 år, så«. Det rigtig vanskelige er at vide, om 50-års-forudsigelsen måske allerede indtræffer om 25 år. Det nedsætter bare ikke behovet for handling eller taler for udsættelse.

Der er også anført, at erosionen måske kan 'vende', så sliddet i stedet går fra øst til vest. Det ændrer ikke på, at et slidlag er gavnligt eller nødvendigt. Oplægget har i øvrigt indirekte taget højde for dette, idet der efter en initiel fodring skal foretages vedligeholdelsesfodring på de steder, hvor fremtidig erosion vil vise sig værst. Om det er ud for Peter Nielsens eller Niels Petersens strækning kommer i den forbindelse ud på et.

Endelig er projektet egentligt slet ikke kostbart. Budgettet er i samme størrelsesorden som det, der blev brugt til klatvise og individuelle foranstaltninger ved sidste store storm.

Det er grundejerne, der skal betale, derom kan der ikke være tvivl, men projektet lægger op til, at hver af de tre kommuner finder en fordelingsnøgle, der løfter det fra forreste række. Hvis der ikke bliver gjort noget samlet, løser problemet sig selv ved, at først de få rester af stranden og derefter husene simpelt hen forsvinder i havet. Lad dette ske sent!

Så det er bare at komme i gang!