17. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Støt kampagne for at mindske truslen fra atomvåben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Støt kampagne for at mindske truslen fra atomvåben
Debat Halsnæs - 19. august 2021 kl. 12:47
Af Sverre Barfod, Danske Læger mod Kernevåben

Åbent brev til borgmester Steffen Jensen, Halsnæs Kommune.

Kære Steffen Jensen
FN-traktaten om forbud mod atomvåben, TPNW, trådte i kraft den 22. januar 2021 og blev dermed international lov - en del af folkeretten - i lighed med de traktater, der forbyder andre masseødelæggelsesvåben, såsom kemiske og biologiske.

Desværre afviste regeringen i en forespørgselsdebat i Folketinget den 22. januar 2021, at Danmark tilsluttede sig traktaten med begrundelsen, at traktaten i sig selv ville modarbejde regeringens målsætning om atomafrustning inden for ikke-spredningstraktaten. Men forbudstraktaten supplerer og understøtter udtrykkeligt Ikke-spredningstraktaten (NPT), der har afrustning som et af sine formål.

Mere end 75 år efter ødelæggelsen af Hiroshima og Nagasaki findes stadig over 13.000 atomvåben i ni landes besiddelse. Risikoen for, at atomvåben bliver brugt igen, anses for at være større nu end under den kolde krig, blandt andet på grund af det spændte internationale politiske klima, bortfaldet af nedrustningsaftaler og det ny atomvåbenkapløb.

TPNW-traktaten forbyder de deltagende lande enhver udvikling, produktion, anskaffelse, opbevaring, brug af eller trussel om brug af atomvåben, men den tillader deltagende lande at være i alliance med atombevæbnede lande, blot de ikke længere deltager i aktiviteter omfattende atomvåben.

Det betyder, at det danske medlemskab af NATO ikke er en hindring for dansk tilslutning til FN's forbudstraktat.

Hvorfor skriver jeg til dig?
Fordi byer kan blive mål for atomvåben. Ligesom infrastruktur (for eksempel energiforsyning, transport, sundhedsvæsen) og selvfølgelig militære anlæg. Lokale myndigheder som din kommunalbestyrelse har derfor et særligt ansvar for at markere modstand mod atomvåben. - En meningsmåling har vist, at 78 procent af den danske befolkning mener, at Danmark bør tilslutte sig traktaten.

Jeg skriver til dig på vegne af Danske Læger mod Kernevåben (DLMK), som er en del af den verdensomspændende lægeforening, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW). Vores henvendelse er led i en international Cities Appeal, der modtog Nobels fredspris i 2017.

Vi opfordrer dig til på din kommunes vegne at støtte FN's Traktat om forbud mod atomvåben ved at opfordre regeringen til at tilslutte sig traktaten.

Hvis din kommunalbestyrelse vil tilslutte sig Cities Appeal, beder vi dig sende en mail med appellen til regeringen ved statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod, og forsvarsminister Trine Bramsen fmn@fmn.dk.

Synes du, at kommunen er der for dig?