16. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Socialdemokrater, er det ikke tid at sige fra?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Socialdemokrater, er det ikke tid at sige fra?
Debat Halsnæs - 20. april 2021 kl. 09:44

Af Leif E. Kristensen, Tscherningsgade 7, Frederiksværk

Jeg er, som ung i 70'erne og 80'erne, vokset op med en forestilling om, at Socialdemokratiet står for gode værdier som solidaritet med samfundets svageste, kampen for menneskerettigheder og en mere retfærdig verden.

Derfor er jeg dybt forundret og rystet over, at det er en socialdemokratisk regering, der nu fratager syriske flygtninge deres opholdstilladelse og sender dem tilbage til Syrien. Stik imod anbefalinger fra FN og udtalelser fra EU mener regeringen, at det er sikkert for syrerne at vende tilbage. En holdning, som ingen andre lande tilslutter sig, og som vækker forbløffelse og forargelse verden over.

Endnu mere rystet er jeg, fordi jeg kender nogle af dem, der bliver ramt, bl.a. familien Bertawi, hvis sag blev omtalt i avisen i sidste uge.

Det parti, der tager en sådan beslutning, ligger meget langt fra det Socialdemokrati, der var engang. Og når jeg tænker på de socialdemokrater, jeg kender her i kommunen, har jeg meget svært ved at tro, at det er en politik og en praksis, de kan være enige i.

Derfor vil jeg spørge: Hvor står I i denne sag, socialdemokrater i Halsnæs?

Står I bag integrationsminister Mattias Tesfayes og jeres lokale MF'er Rasmus Stoklunds ønske om at tvinge syriske flygtninge tilbage til det land, hvor de har oplevet forfærdelige ting og har mistet alt? Støtter I den politik, der i praksis vil parkere syriske flygtninge - mange, som ellers er i arbejde eller under uddannelse - i udrejsecentre på ubestemt tid?

Ja, jeg ved godt, at det er Christiansborg-politik, og jeg kender godt partiets standardsvar - men nu spørger jeg om jeres personlige holdning. For denne sag handler om helt grundlæggende værdier, som også er afgørende i lokalpolitik: Hvordan vi skal behandle hinanden, hvordan gamle socialdemokratiske principper som solidaritet og retfærdighed skal udmøntes i praksis, uanset om det er over for børn, ældre, syge - eller flygtninge.

Og jeg kan lige så godt sige det straks: Jeg køber ikke en forklaring om, at det er en beslutning taget i partitoppen, og at I er uden indflydelse. Det er stik modsat: Det er netop jer, lokale socialdemokrater, der har mulighed for at gøre en forskel. Det er jer, der har direkte adgang til dem, der har taget beslutningen - og hvis I siger fra, er jeres partiledelse nødt til at tage det alvorligt.

Kære socialdemokrater i Halsnæs: Hvis I er uenige med Tesfaye og Stoklund i denne sag, vil I så ikke godt melde det klart og tydeligt ud? Det kunne blive første skridt mod en omgørelse af denne umenneskelige beslutning.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?