23. september 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Skal brud på lokalplan lovliggøres ved kommunal passivitet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Skal brud på lokalplan lovliggøres ved kommunal passivitet?
Debat Halsnæs - 15. september 2021 kl. 08:08
Af Thomas Birk, Asserbohus Grundejerforening

Åbent brev til Byrådet:
På den gamle Asserbohus-grund ligger i dag 12 kæmpesommerhuse der alle er omfattet af lokalplan 01.37 fra 2008. Torsdag den 16. september behandler Byrådet et forslag at aflyse den gamle lokalplan, så en ny lokalplan kan træde i stedet for og dække hele Karsemose sommerhusområdet i Asserbo. Hvis lokalplanen aflyses uden videre, vil en række grove overtrædelser blive gjort lovlig.

Det mest åbenlyse brud på lokalplanen, er at alle træerne på den gamle Asserbohus-grund blev fældet i 2014 og stadig ikke er blevet genplantet. Det er en klar og væsentlig overtrædelse af lokalplanen og dens formål: at bevare natur- og plantagepræget i Asserbohus-området. Naboer og områdets grundejerforening har klaget i hele perioden siden 2014, og har søgt at komme i dialog med husejere og kommunen for at finde løsninger, men uden held.

I dag ligger det tidligere så grønne Asserbohus-område som et åbent sår i et ellers naturskønt sommerhusområde. Områdets beboere og besøgene kan skue ind over en åben feriepark, hvor naturpræget er erstattet af tætklippede græsplæner og parkeringsgrus.

Fra kommunens side har hele sagen om Asserbohus-området haft et meget uskønt forløb, og i mange henseender har kommunalforvaltningen forholdt sig passiv og afvist at håndhæve lokalplanens bestemmelser - især når det drejer sig om beplantning. Det er stærkt kritisabelt - ikke mindst fordi lokalplan 01.37 fra 2008 foreskriver at: »Rydning, fældning og beskæring af træer og buske må kun finde sted i et sådant omfang, at ejendommene bibeholder den plantagemæssige karakter. Der skal i alle tilfælde udføres genplantning indenfor et halvt år i et forhold, der modsvarer rydning og fældning«. Endvidere foreskriver lokalplanen at »Områdets naturskønhed skal bevares«.

Da grundejere fra området gjorde indsigelse til kommunen om opførslen af de store sommerhuse, svarede administrationen i 2014 at »Lokalplanen 01.37 er fortsat gældende og heri er der bestemmelser der sikrer beplantning og den skovagtige karakter.« Da træerne var fjernet henvendte grundejerne sig igen til kommunen, som i 2017 svarede at »Lokalplanen stiller krav om genplantning, så på sigt vil skovkarakteren igen blive mere tydelig.« Det er endnu ikke sket. Men grundejerne i området er hele tiden blevet stillet i udsigt at lokalplanen var gældende og dermed også at den ville blive håndhævet. Ejerne af de store udlejningshuse har samme pligt til at berigtige et ulovligt forhold, som alle andre. Et lovliggørelsespåbud går således ikke ud på at skabe en ny forpligtelse for ejer. Pligten er der allerede.

Halsnæs kommune, det er nu eller aldrig - giv påbud om genplantning! Asserbohus Grundejerforening støtter gerne op, som den gjorde det til »Store plantedag« i oktober 2019.

Synes du, at kommunen er der for dig?