6. marts 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Kommunen SKAL oprette whistleblower-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Kommunen SKAL oprette whistleblower-ordning
Debat Halsnæs - 20. februar 2021 kl. 13:00
Af Morten Lorenzen, Radikale Venstre i Halsnæs

På det seneste byrådsmøde kunne man konstatere, at der var en noget lunken holdning til at etablere en uvildig borgerrådgiver funktion, på trods af mulighederne for at finde hel eller delvis finansiering via Finansloven. Det beklager Radikale Venstre i Halsnæs.

Argumentet fra både S og V, skulle være, at den tidligere ordning med en borgerrådgiver for ældre ikke virkede og ikke havde nogen, eller ganske få sager, at arbejde med.

Når man taler med andre kommuner der har ansat en uvildig borgerrådgiver, der omhandler alle kommunens forvaltninger og ikke kun ældre, så får man klart det indtryk, at de har rigtig mange sager og at borgerne er glade for muligheden for en uvildig rådgivning og sågar forvaltningerne også ser det som et gode.

Men der er måske en årsag til hvorfor det ikke kan virke i Halsnæs - jeg kan kun spekulere om hvorfor. Det handler måske om kulturen på rådhuset og manglende information til borgerne.

Men kan vi ikke få opbakning til at få ansat en uvildig borgerrådgiver, så skal Radikale Venstre i Halsnæs henlede byrådets opmærksomhed på, at kommunen senest den 17. december 2021, i henhold til et EU-direktiv fra 2019, SKAL oprette en uvildig Whistleblower ordning, hvor borgere, samarbejdspartnere og ansatte kan indberette om alvorlige lovovertrædelser og forhold i kommunen. EU-direktivet fra 2019 fastsætter at alle virksomheder, offentlige som private med mere end 50 ansatte skal etablere en whistleblowerordning.

Mange organisationer der har viden om whistleblower ordninger, foreslår at man i kommunerne organiserer ordningen omkring en uvildig Borgerrådgiver. På den måde har man sikret organiseringen i en uvildig funktion - og så har Borgerrådgivere ihverfald een konkret opgave at komme igang med. Radikale Venstre i Halsnæs ser gerne at kommunen tager opgaven med Whistleblower ordningen seriøs og samtidig overvejer at lade en uvildig Borgerrådgiver stå for ordningen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?