4. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Hvem passer på naturen i Halsnæs?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Hvem passer på naturen i Halsnæs?
Debat Halsnæs - 08. juli 2021 kl. 09:21
Af Mariane Lunden, Tværvej, Hundested, KV21-kandidat for Alternativet

Halsnæs Kommune vil gerne være en vild kommune, vi er tilmeldt den landsdækkende konkurrence, og forleden havde vi endda miljøministeren på besøg, om kommunens initiativer for at skabe mere vild natur.
Men hvorfor passer vi ikke først og fremmest på den natur vi allerede har?
Tror vi på at vi med den ene hånd kan ødelægge vild urørt natur og så samtidig med et snuptag kan ”lave” vild urørt natur med den anden. Det tager mindst 20 år – og der er ingen garanti for at det lykkes.

I januar 2020 blev der vedtaget en ny lokalplan for området ved Konvalvej/Højbjergvej. Et areal med stor natur- og rekreativ værdi, blandt andet og meget afgørende, en sø, hvor der er fredede arter – padder, frøer m.m. Visionen i den lokalplan lyder på at bygge bæredygtige rækkehuse for seniorer og med særligt fokus på fastholdelse af den nuværende natur og bygge med solenergi, med træbeklædning og med tagpap, skifer eller grønne tage.

Det materiale vi nu ser fra bygherre, som ligger frit tilgængeligt på deres hjemmeside ”Lynæs Søpark”, er nu af en noget anden karakter.
Nu er det gule mursten, ingen solenergi og sorte betontegl.
Og endnu værre for dyrelivet; placeringen af bebyggelsen er ændret. Fra den oprindelige ”stjerne facon” mod søen i længder på ca. 4 boliger til nu 6-7 sammenhængende boliger i en næsten lukket ring rundt om søen. Altså er natur korridorerne til dyrenes færden til og fra søen nu meget begrænset. Generelt er naturen blevet skubbet i baggrunden, til trods for en lokalplan, der netop i princippet siger det stik modsatte.

Søen er en §3-beskyttet område, hvilket er en slags fredning med kommunen som myndighed. Men Halsnæs kommunen lever ikke op til sin forpligtelse om at sikre, at der ikke sker ændring af naturen i området i væsentlig grad. Et byggeri på nu 51 boliger kan kun påvirke ”i væsentlig grad” – og i hvert fald i en grad, der som minimum bør undersøges med en miljøvurdering.

Halsnæs Kommune har med en lovpligtig screening vurderet med et kryds, at man ikke finder en miljøvurdering nødvendig. Vi i Alternativet har forståelse for – men beklager dybt, at man i kommunen tidligere ikke var nær så observant på værdien af vores vilde natur og derfor valgte at sælge denne naturperle. At Kommunen i 2019 udarbejder en lokalplan og med den forsøger at minimere bebyggelsens påvirkning er anerkendelsesværdigt.

Derfor vil det i vores optik være på sin plads, at man så netop fastholder principperne i lokalplanen både mht. materialevalg og placering og ikke ser gennem fingre med – eller dispenserer for bygherres mange fravigelser, som på ingen måde værner om den sårbare og unikke natur som er, i og omkring søen på Konvalvej og Højbjergvej.

Altså fravigelser, som er i strid med lokalplanens principper.
Den slags ændringer kan kun foretages ved udformning af en ny lokalplan.
Ingen tvivl om, at vi helst så, at der aldrig bliver bygget på Konvalvej, men at principperne i en vedtaget lokalplan fuldstændig ignoreres bør ikke finde sted.

Hvorfor har Kommunen givet dispensationer, som er i strid med principperne i lokalplanen?
Hvad er den bagvedliggende årsag til, at man nu ikke ønsker at følge den oprindelige plan – og den vedtagne lokalplan ? Er det blevet for dyrt med træ og tagpap ? – og skal naturen så betale prisforskellen ?

Hvis Byrådet ønsker, at vi skal bryste os af at ville være en ”Vild Kommune” og forsøge at ændre på tingenes tilstand, så bør det afspejle sig i de beslutninger som træffes. De skal føres ud i livet og ikke bare være ”vildt og grønt” på papiret.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?