23. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Grøn færgerute Kulhuse-Sølager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Grøn færgerute Kulhuse-Sølager
Debat Halsnæs - 13. maj 2021 kl. 09:35
Af Mogens Nørgaard Olesen, H.P. Christensensvej, Frederiksværk

SF i Frederikssund og Halsnæs er gået sammen og kommer nu med et udspil vedrørende færgen ”Columbus”, der sejler mellem Kulhuse og Sølager. Her bør være ”grøn” færgedrift, siges der, og det må man give dem ret i.

Men siger man det, så må man også angive løsningen. At lade ruten indgå i en større undersøgelse af de kommunale færgeruter rundt om i Danmark kan man godt gøre, men disse ruter er meget forskellige og har meget forskellige behov, så det vil blive et meget forsinkende element, som ikke gavner den grønne omstilling.

På ruten Kulhuse-Sølager sejler man med færgen ”Columbus”. Den er oprindelig norsk og er fra 1947. Her mellem Kulhuse og Sølager har den (med en enkelt afbrydelse) sejlet om sommeren siden 1964. Men den bør selvfølgelig udrangeres. Det vil være spild af penge at ombygge den.

Der er ingen tvivl om, at der på overfarten bør indsættes en nybygget el-færge. I den forbindelse var det nok en ide at afhænde ruten til Molslinjen, som snart besejler alle danske færgeruter, og som har stor ekspertise angående el-drevne færger. Det er der nok ikke mange, som er klar over, men Molslinjen får netop bygget en ny el-færge til ruten Esbjerg-Fanø. Den hedder ”Grotte”, og det er en færge af denne type, man med fordel kunne indsætte mellem Sølager og Kulhuse.

Man kan simpelthen indsætte en søsterfærge til ”Grotte”. Men der er kraftig strøm i Kulhusrenden, og vestlig blæst kan også være generende. Derfor bør det overvejes, om ikke man skulle indsætte en el-drevet kabelfærge af nogenlunde samme størrelse og konstruktion (bortset fra fremdrivningen) som den kabelfærge, man sejler med over Randers Fjord mellem Udbyhøj Nord og Syd.

Samtidig bør ruten fremover være en helårsrute.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?