20. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Giftgrunde i Halsnæs skal genvurderes og renses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Giftgrunde i Halsnæs skal genvurderes og renses
Debat Halsnæs - 14. september 2021 kl. 11:00
Af Peter Westermann, regionsrådsmedlem og Anja Rosengreen, byrådsmedlem i Halsnæs, begge SF

Det meget sundhedsskadelige og kræftfremkaldende fluor-stof PFOS/PFAS er tidligere blevet brugt i skum til brandslukning. Det er kommet frem, at der er fundet store mængder af det ved brandøvelsespladser. Ved en tidligere brandøvelsesplads nær Korsør har der gået køer, hvis kød er blevet forurenet, så lokale borgere, som har spist kød fra køerne, nu har store mængder af stoffet i sig.
På bagrund af forureningen i Korsør har man i skærpet kriterierne for grænseværdien af den tilladte mængde giftrester.

Region Hovedstaden har netop offentliggjort listen over de grunde hvor PFOS/PFAS er anvendt i brandslukning, industrien og emballage til fødevare. I hele Regionen er der nu registreret 40 grunde og alene i Nordsjælland 10 grunde hvoraf de to grunde ligger i Halsnæs kommune.

I Halsnæs drejer det sig om adressen Sandvej 3, Karsemosen i Frederiksværk, samt et område af Auderød-lejren, som ligger tæt på flere private vandboringer. Disse vandboringer skal også undersøges for giftstofferne.

Anja Rosengreen, gruppeformand for SF i Halsnæs byråd har forespurgt forvaltningen hvorvidt kommunen har en myndighedsrolle i forhold til at følge op på resultaterne af undersøgelserne og SF kommer til at følge udviklingen tæt. Viser det sig nødvendigt, skal grundene renses op. Det er i udgangspunktet teknisk muligt.

Tilfældet i Korsør er så skræmmende at et dobbelttjek og en genvurdering er den eneste løsning, så vi undgår yderligere forurening af miljøet og mennesker.
 

Synes du, at kommunen er der for dig?