23. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Friluftsliv, kunstgræs og natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Friluftsliv, kunstgræs og natur
Debat Halsnæs - 14. maj 2021 kl. 15:37
Af Olaf Prien, byrådsmedlem SF

I SF er vi begejstret for de mange forslag, som er kommet til investeringer i idræt, friluftsliv og motion. Mange mennesker har tænkt, drømt og er kommet med ideer, som spænder meget bredt: Fra vandrestier, anlæg ved fjord og hav, udendørs fitness, skateranlæg til bedre anlæg og nyetableringer til de forskelligste sportsgrene som padel, tennis, rugby, ridning, kampsport, mountainbike, badminton, fodbold eller bueskydning – det er svært at nævne nogen, uden at glemme andre. Forslagene fortæller noget om det store engagement og den store drivkraft ude i foreningerne og hos dem, der selv organiserer deres aktiviteter.

Mens vi i det politiske udvalg prøver at sortere og prioritere forslagene, så har vi også fået at vide, hvor mange penge der er bundet i at vedligeholde kommunens to kunstgræsbaner: 800 000 kr om året – og 6 millioner, når vi skal udskifte dem om 3 år. Nu skal vi huske at tænke naturen med ind.
På vores kunstgræsbaner bruger vi allerede et gummigranulat, som har et lavere indhold af klassificerede stoffer, f.eks. PAH, så vi har trygge forhold for børn, unge og voksne på banerne.

Gummigranulat ligner jord, men kan ikke brydes ned, når det kommer i naturen. Det skal ikke spredes omkring banerne eller videre, når det bliver båret hjem i fodboldstøvler og sokker. I Tønder og i Bogense har man allerede bygget barrierer rundt om banen og en sluse ved indgangen til afbørstning af indfyld. Det skal vi tænke med ind hos os.

Når vi skal til at udskifte banerne, så skal vi vælge biobaserede innfill-materialer – de er bionedbrydelige over tid og bidrager ikke med mikroplast til naturen. Hvorfor samle affald op med den ene hånd og sprede gummigranulat med den anden hånd?

Der er i gennemsnit 100 tons gummi på en bane og vi har på den måde fået et stort affaldsproblem i Danmark, når banerne skal udskiftes. Det er et krav for SF, at vi ikke laver affaldsproblemet større, men satser på biobaserede materialer.

Er rigtigt græs ikke den ægte vare? I en kommune på Fyn vil man se om opvarmede græsbaner kan gøre det muligt at træne året rundt, hvis det hænger økonomisk og miljømæssigt sammen – det skal vi undersøge. Uanset hvad, så skal vi passe på naturen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?