25. februar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Det må være tilladt at tale om genåbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Det må være tilladt at tale om genåbning
Debat Halsnæs - 16. februar 2021 kl. 09:19
Af Michael Thomsen, Borgmesterkandidat for Venstre Halsnæs

I Venstre tager vi sundhedskrisen særdeles alvorligt, lad det være sagt med det samme. Vi må som samfund bare også kunne tale om de store menneskelige konsekvenser nedlukningen har, og derfor også tale om mulighederne for at genåbne lokalt, hvor det giver mening, og hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Der er mange kommuner, hvor smitten er meget lav. Halsnæs er deriblandt, og det er rigtigt godt gået.

I lørdagens udgave af Amtsavisen toner Borgmester Steffen Jensen frem på forsiden, hvor han er irriteret på politikere, der taler om genåbning af samfundet. Samtidig med det, så vil han ikke stille sig i spidsen for mere genåbning lokalt. Det er han naturligvis i sin gode ret til, men det undrer os i Venstre. Efter snart et år med Corona og tilhørende restriktioner, så må det altså være tilladt at tale om genåbning uden at blive udstillet og skudt i skoene, at man ikke viser samfundssind eller tager sundhedskrisen alvorligt.

Nedlukningen er hård for os alle. Den er rigtig hård for de ældre på plejecentrene, som er isolerede og har begrænsede muligheder for at se deres pårørende.

Vores unge mennesker er også rigtigt hårdt ramt, og mistrivsel blandt dem ses nu mere og mere udbredt. Samtidig med det, så får de ikke optimal læring uge efter uge på trods af, at lærerne gør en stor indsats for at undervise virtuelt.

I Venstre er vi stærkt bekymrede for alle de unge, som mister så meget i øjeblikket. Vi frygter for de langsigtede konsekvenser, og det må være muligt at give dem mere af livet tilbage. De kunne komme i skole et par dage om ugen, måske blot halve dage her i starten. De store elever kunne jo møde ind på skolen, når de små får fri. I Venstre tror vi, at de unge er klar til at tage ansvaret på sig for lidt mere frihed og fællesskab.

Når det gælder de erhvervsdrivende, så er mange hårdt pressede på økonomien - trods hjælpepakkerne. De kæmper en ulige overlevelseskamp, og det kan være svært at se meningen med nedlukningen i kommuner med lav smitte. Det gælder boghandlere, tøjbutikker og andre detailforretninger mv. De kunne nemt begrænse antallet af kunder i butikken, så der kan holdes afstand og handles på en sikker måde. Samtidig med at de er tvangslukkede, så kan de se at kunderne valfarter til de større supermarkeder, hvor der kan købes alt andet end madvarer også. Det giver ikke rigtig mening. Jeg tror, at vi alle har oplevet mange mennesker i et supermarked, og hvor svært det så er at holde afstand - trods de gode intentioner. I en lille butik er det nemmere at have styr på antallet af kunder, og jeg er sikker på, at de erhvervsdrivende er klar til at tage det ansvar på sig, hvis de får lov at åbne. Det kunne redde dem og deres forretning, og det kunne give os andre lidt af hverdagen tilbage.

Det er uoverskueligt, at Statsministeren vil have fuldstændig epidemikontrol, før vi får noget af vores frihed tilbage. Derfor er vi nødt til at se på en differentieret genåbning af samfundet i de kommuner, hvor der er lav smitte. Og nej, i Venstre er vi ikke ligeglade med folkesundheden og pandemien. Vi bekymrer os både for sundheden, for de menneskelige konsekvenser og for de konsekvenser nedlukningen har for vores samfund. Derfor arbejder Venstres folkevalgte på Christiansborg for en fleksibel genåbning, og borgmesteren i Halsnæs burde også gå forrest og opfordre sine partifæller til at gøre det samme.

En fleksibel genåbning, der giver mening, kunne hjælpe de ældre, de unge, de erhvervsdrivende - ja os alle sammen med at komme bedre igennem krisen.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?