21. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Bevar biodiversiteten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Bevar biodiversiteten
Debat Halsnæs - 07. oktober 2021 kl. 18:40
Af Lotte Damsgaard, Foreningen Bevar naturen på Konvalvej og Højbjerg, Lynæs

Jeg undres stadig over, hvordan Halsnæs Kommune overhovedet har kunne sælge område ved Konvalvej/Højbjergvej. For i forbindelse med kommunalreformen overtog kommunerne hovedansvaret for naturbeskyttelse og naturpleje i Danmark.

Et af målene, som skulle nås inden 2020 var at sikre en høj biologisk mangfoldighed, at beskytte økosystemer og standse tabet af biodiversitet. Naturen og den biologiske mangfoldighed skal beskyttes ved at sikre økosystemer, så levesteder for hjemhørende arter af planter og dyr bevares, forbedres og genskabes.

For mange af dyrene ved og i mosen, er fredede dyr og er under EU-forpligtelser/ beskyttelsesregler! Flere er endda rødlistede. Hvad skal disse regler til for, hvis de ikke efterleves.

Miljøstyrelsen og mange andre, har jo i årevis forsøgt at råbe op om de store konsekvenser det får for biodiversiten, når et naturområde omlægges. Menneskets aktiviteter påvirker den biologiske mangfoldighed og artsrigdom der er i et naturområde. Med den byudvikling, som er planlagt for området på Konvalvej/Højbjergvej, så vil den påvirkning gå stærk. En århundrede år gammel mose, skal nu beklædes med gangbroer, huse, mennesker, forurening osv. Tror I at vi vil opleve den mangfoldighed og artsrigdom i området om få år?

På Konvalvej/ Højbjergvej har vi som naboer til mosen/området oplevet, hvordan menneskeskabte forandringer tidligere har givet stor artsnedgang. I årene efter 2008-09, hvor kommunen kloakerede og etablerede vejene i området, før videresalg til Møllegården, som skovede hele området op til skovkanten.

Medførte det store og megen voldsomme forandringer for mange arter i området. Vi oplevede i årene derefter stor artsnedgang. Fuglelivet blev reduceret. Dengang var bl.a. hvid vipstjert en daglig gæst i sommerhalvåret, nu er den helt forsvundet. Og sådan er det med flere arter.

På forunderlig vis har den skovede natur genoprettet sig selv og det er idag etableret igen med masser af buske og træer og artsrigdommen er igen i stille fremgang. Det har taget år, rigtig mange år, men nu sker der noget. Vi har erfaret en stigning i flere arter, bl.a. i padder, guldsmede, sommerfugle og større fuglerigdom. Vi oplever nu også arter, som vi ikke har oplevet før. Bl.a. skarv, rørsanger, løvsanger, gæs, buskrørsanger, drosselrørsanger. Dette har kun været muligt, fordi naturen har ligget urørt hen i alle årene.

Konvalvej/Højbjerg bakker er nu blevet en naturperle med en mangfoldig og artsrigdom, som er intet mindre end fantastisk. Bare alle forstod den værdi dette område har.

Biodiversiteten er under pres i Danmark. Artsnedgangen er aldrig gået hurtigere end den gør nu. Men det behøver vi vel ikke med fuld overlæg at opleve i Hundested.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?