17. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Altid nedad bakke – altid lige glad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Altid nedad bakke – altid lige glad
Debat Halsnæs - 07. marts 2021 kl. 09:00
Af Mogens Nørgaard Olesen, H.P. Christensensvej, Frederiksværk

I 2010 begyndte Vejdirektoratet at opsætte de såkaldte ITS-anlæg på visse motorveje som f.eks. Motorring 3 og Helsingørmotorvejen, og disse intelligente vejtavler gjorde Danmark til et foregangsland inden for vejsikkerhed. I mange andre lande begyndte man så at opsætte lignende ITS-anlæg, så man altid kunne regulere tilladt fart og dermed undgå ulykker og kødannelse. Det var faktisk et stort fremskridt, og ideen med intelligente trafiksignaler blev også udbredt til andre veje som f.eks. Hundestedvejen og Isterødvejen.

Men den 7. marts 2017 kundgjorde Vejdirektoratet, at man ikke havde råd til disse anlæg, så de blev slukket, og næsten alle blev det følgende år taget ned. Dette kostede 10 mio. kr., så på det punkt skulle der ikke spares. Nu blev vejsikkerheden dårligere, og der kom større kødannelse på motorvejene med øget forurening og tidsspilde til følge.

Men man sagde, at ”det skønnedes ikke at være nogen væsentlig svækkelse af trafiksikkerheden”. Altså rent ordflom uden indhold, men så fandt man også på at sige, at der var tale om en modernisering til gavn for klimaet – til trods for at anvendelsen af vindmøllestrøm øges år efter år, så klimabetragtningen passer ikke. Og påstanden om en modernisering, som ikke betød noget særligt for sikkerheden, blev benyttet igen i 2019, da man vedtog at slukke belysningen på de stationære trafiktavler langs motorvejene.

I Halsnæs gør man noget tilsvarende. Gadebelysningen tages ned adskillige steder. Vi må huske på, at der er tale om en modernisering, og så skal vi selvfølgelig være glade og klappe i hænderne for sådan et fremskridt er da fantastisk. Vi mangler bare, at det hævdes ”ikke at have nogen væsentlig betydning for trafiksikkerheden og kriminaliteten”.

Altså også en omgang ordflom. At nogle mennesker er utrygge ved at færdes på disse uoplyste veje om aftenen og natten, tager man let på. Husk, der er tale om en modernisering, og hvorfor skal folk rode rundt på vejene, når det er mørkt?

Det gælder om at se lyset, når det er slukket! Man kommer til at tænke på H.C. Andersen, der i et af sine berømte eventyr beskrev denne meget danske holdning med ordene: ”Altid nedad bakke – altid lige glad”.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?