1. december 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dannebrog, myter og meninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dannebrog, myter og meninger
Debat Halsnæs - 19. november 2020 kl. 15:02
Af Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Ole Nielsen fra DF, som for tiden er med i byrådet har foreslået, at vort flag også skal pryde byrådssalen. Og det er jo fint nok. Selv holder jeg meget af Dannebrog, og flager med det fra flagstangen i haven ved både glædelige og sørgelige begivenheder.

Sådan er det jo blevet, da Dannebrog blev ”folkets flag”. Men det har det ikke altid været. Når Ole Nielsen fremhæver, at Dannebrog symboliserer frihed og demokrati, så er det en ny fortolkning af flagets betydning.
Oprindelig var det Kongens flag, og da folket også ville flage med Dannebrog, nedlagde Frederik VI forbud. Flaget var ikke for folket efter hans mening. Det var for monarken og militæret. Først i 1854 – altså fem år efter Grundlovens vedtagelse måtte almindelige indbyggere her i landet benytte Dannebrog. Det var nærmest et folkekrav, som Frederik VII imødekom dengang.

Om Dannebrog skal være i byrådssalen, skal jeg ikke blande mig i, men kommunen skal overholde flagdagene, og det har jo nogle gange knebet lidt på dette punkt.

”Om Dannebrog jeg ved, det faldt fra himlen ned”, er jo en del af myten om flaget. Det faldt næppe ned fra himlen den 15. juni 1219, men det stammer fra middelalderen, og dengang var det et banner, man brugte under korstogene. En anden fortælling, som måske ikke er sand, går ud på, at Dannebrog oprindelig havde et grønt kors – altså det bornholmske flag i dag, og at dette går tilbage til 1085.

Senere fik det gult kors, hvilket i dag er det skånske flag, og det blev brugt af ærkebispen i Lund, så dette flag er også ældre end Dannebrog.
Når Ole Nielsen fremhæver, at Dannebrog er et smukt flag, så er jeg helt enig, og da jeg for mange år siden studerede i Californien, blev mit hjerte altid rørt, når jeg i Long Beach så en Mærsk-båd med Dannebrog i hækken.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?