1. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Der er ved at være for meget 'positiv udvikling'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Der er ved at være for meget 'positiv udvikling'
Debat Halsnæs - 30. marts 2021 kl. 09:11
Af Poul Hansen, Peder Madsensvej, Lynæs

Jeg vil gerne bidrage med min mening om wind- og kitesurfere i Lynæs.

arrow Læs også: Lynæs-hytter: Der tegner sig et flertal mod dispensation

Jeg har boet i Lynæs i to år og har i den tid set udviklingen i surfcenteret fra en overdækket terrasse til nu cafe-musikaftener, og nu (måske) mulig overnatning på stedet. Tiltag der unægtelig vil medføre flere mennesker.

Der er ikke tale om en negativ tone, blot en konstatering af, at der er ved at være for meget 'positiv udvikling' for edderfuglene.

Det er jo altså et fuglebeskyttelsesområde og Natura 2000 - et område som den danske regering og EU har udnævnt til naturbeskyttelse.

At edderfuglebestanden er reduceret med 50% gør jo netop, at vi må beskytte deres overlevelsesområde endnu mere og begrænse vores adgang til disse.

At der har været wind-/kitesurfere i mange år retfærdiggør ikke, at man kan tage et fredet område i brug blot fordi forholdene er gode for begyndere, børn og unge.

Hvis man, ifølge svaret fra surfcenteret, respekterer naturen og vedkender sig et naturligt ansvar, bør man indse at yderligere belastning af området vil være katastrofalt for fuglene/ fiskene. Følgen må da være at flytte sine aktiviteter hen til et sted, hvor man er til mindst gene for den natur, vi så gerne vil nyde godt af.

Mht. til p-pladser nævnes det, at der skal udvides med 12 pladser - altså en planlagt forøgelse af besøgstallet.

Dermed ikke medregnet den rednings/brandvej for enden af Peder Madsensvej, hvor vi nu kan konstatere, at wind-/kitesurfere parkerer i kassevogne. Så er vi, der bor på vejen og måske vil sætte en jolle i vandet, udelukket fra dette.

Samme polemik som vi havde langs Lynæs Havnevej i sommer.

At wind-/kitesurfing er en sæsonbestemt sport er pure opspind. Det eneste tidspunkt der ikke sejles er, når der er is på vandet eller er vindstille - ellers er der aktivitet året rundt, og det fra tidlig morgen til solnedgang.

Vi skal alle være her - surfere, hundeluftere, bmx-ryttere - men vi bliver nødt til at give vores medskabninger den ro og luft, de har brug for. Ganske som os.

Vi har teknologien og mulighederne for at søge andre steder hen, lad det komme vores fredede områder og dyrene til gode.

Tal med fiskerne og ornitologerne om aktivitetsniveauet i området, de ved noget om det.

Skal området afspærres i ynglesæsonen, må vi acceptere det, hvis vi stadig vil se edderfuglene ved vores kyster.

Det vil også falde i god tråd med Halsnæs Kommunes ambition om at være "Vild med vilje". Ja, man deltager ligefrem i en konkurrence kommuner imellem og en præmie på en million kr.

Argumentet om at naturen må holde for, nu da coronakrisen har gjort at vi ikke kan rejse, kan jeg jo så passende bruge, når jeg slår mit telt op der, hvor jeg synes, rigger et bål til og rister mig en pølse. Forbud eller fredning til trods.

Svar
Halsnæs Avis har forelagt indlægget for Lynæs Surfcenter med mulighed for svar. Det lyder:

Vi vælger ikke at svare på Poul Hansens indlæg, da vi vurderer at have svaret på mere eller mindre samme kritik i sidste uges indlæg fra Hans Rasmussen.

Vi indgår gerne i en debat omkring aktiviteterne i området, men den konstruktive af slagsen. Vi har derfor inviteret Jørgen Jacobsen (DOF) og Birgitte Benzon Bang (DN Halsnæs) til en snak om, hvad der kan gøres for at der er plads til alle i Lynæs: fugle, fisk, ålegræs, kitesurfere, windsurfere, kajakkere, hundeluftere, børnefamilier, og alle dem der ikke har postnummer i 3390.

arrow Hyttesagen i Lynæs: "Det er fejt, man ikke tør stemme"
13. april 2021 kl. 13:08 Opdateret: kl. 13:08
arrow Synspunkt: "Jeg er sgu stolt af Surfcentret"
09. april 2021 kl. 09:29 Opdateret: kl. 09:29
arrow Havne har overnatning uden tilladelse
09. april 2021 kl. 04:30 Opdateret: kl. 16:55
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?