21. januar 2021
Nytårsaffald. Læserfoto
Nytårsaffald. Læserfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Affald flyder efter nytårs aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Affald flyder efter nytårs aften
Debat Halsnæs - 06. januar 2021 kl. 10:28
Af Tarja Knudsen Muldstenshøjen 13, Melby

Ejer søges: Siden nytårsmorgen cykler jeg forbi en bunke tomme fyrværkerikasser på Tollerupvejen på min daglige tur til Nødebohuse. De er store og kan ikke transporteres væk i min cykelkurv. Derfor bliver de ved at forundre mig dagligt.

Hvem er det som har betalt mange penge for den mængde fyrværkeri? Hvem er det som har nydt en kort glæde i nytårsnatten ved at skyde dem op i luften? Hvem er det som lader sine ejendele ligge der til skue for
alle forbipasserende. Eller regner man med at ens ejerskab slutter når
en ting ikke kan bruges mere?

Det er måske for teoretisk at spekulere på den måde. Anderledes praktisk har man grebet sagen an på østkysten af Australien. Der mødte jeg engang en midaldrende kvinde som fortalte at hun var ansat af sin kommune i et team af “affaldsdetektiver” (rangers). Hendes job gik ud på at finde ejere af henkastet affald.

- Hvordan gør du det? Spurgte jeg forundret.

- Det er tit sådan at folk der er ligeglad med miljøet ikke er så nøje med hvad de smider væk. Det kan være at jeg finder et brev med en adresse eller nogen andet materiale med ejerens navn. Engang var der en speciel kjole i en efterladt plastiksæk fuld med tøj bag et busstoppested. Jeg tog et foto af kjolen og ved hjælp af et billedidentifikationsprogram fandt jeg en person iført den kjole på Facebook.

- Wow, det lyder avanceret. Men hvad sker så når du finder ejeren af affaldet?

- Hun eller han får en stor bøde og besked om at fjerne affaldet på en forsvarlig måde. Tit oplever jeg at folk simpelthen ikke har tænkt sig om og ikke har været klar over at det er strafbart at efterlade affald i naturen. Når de så bliver gjort opmærksom på det, regner vi med at det ikke gentager sig.

Senere læste jeg på internettet at hvis man smider et cigaretskod på jorden og bliver opdaget (i Canberra) får man en bøde på 500 australske dollars. Myndighederne ser også ud til at opfordre
befolkningen til at rapportere til politiet, hvis de ser nogen smide
affald.

Jeg håber, at vores miljøsyndere efterhånden lærer at vise samfundssind,
og at vores samfund ikke udvikler sig i retning mod angiveri.

(Kilde:https://www.accesscanberra.act.gov.au/app/answers/detail/a_id/1318/~/cigarette-butt-littering )

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?