11. december 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åbent brev til borgmesteren: Udemokratisk belysning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åbent brev til borgmesteren: Udemokratisk belysning
Debat Halsnæs - 30. april 2019 kl. 09:28
Af Jørgen Didrichsen, Auderødvej nr. 27, 3300 Frederiksværk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som det fremgår af byrådets beslutning af 31. januar i år, er det planen at renovere vejbelysningen for kr. 6 millioner. Undtaget herfra er yderområder i Frederiksværk, hvor de eksisterende lygtepæle fjernes. Ifølge en refereret udtalelse fra kommunens presseafdeling er mange af lygtepælene i yderområderne i dårlig stand og kan ikke blive stående og man har derfor truffet et politisk valg om ikke at erstatte lygterne. Valget er altså stået mellem at tilgodese samtlige borgere i Frederiksværk med vejbelysning eller at tilgodese alene Frederiksværk by på bekostning af yderområderne.

Jeg har i et læserbrev i Halsnæs Avis fornylig påpeget de negative effekter af denne beslutning. Der er trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser og svigtende tryghed for især gående og cyklende langs veje uden belysning. Jeg har endvidere nævnt at mørklægningen af de pågældende veje kan få konsekvenser for den kriminalpræventive effekt, som vejbelysning har. Endelig vil jeg tilføje, at det næppe er mørklagte lokalsamfund, der vil være første prioritet for yngre par og børnefamilier, der søger bolig i Frederiksværk, hvilket kan få følger for samfundsstrukturen i de pågældende lokaliteter.

Jeg bor selv på Auderødvej, der sammen med Karlsgavevej forbinder Frederiksværk med Auderød by og den tidligere Auderød lejr, hvor ejerne har planer om at udvikle området. Jeg finder derfor, at det er uacceptabelt, at Auderødvej - og en del af Karlsgavevej - mørklægges.

Generelt - og omfattende alle de yderområder, hvor vejbelysningen nedtages - er det min opfattelse, at der har været meget stille om kommunens planer om nedtagning af vejbelysning, og jeg finder det stærkt kritisabelt, at borgerne i de berørte yderområder af kommunen endnu ikke er blevet givet høringsmulighed. Jeg vil dog gå ud fra, at en høring vil finde sted, før der sker nedtagning af vejbelysningen.

I fortsættelse af mit indledende afsnit er det min opfattelse, at det kommunale fællesskab er en vigtig demokratisk forudsætning for borgernes trivsel. Disfavoriseringen af yderområderne m.h.t. vejbelysningen er udemokratisk og strider imod det kommunale fællesskab. Jeg mener ikke, at nogen af de fremførte begrundelser for mørklægningen af yderområderne berettiger kommunen til at behandle spørgsmålet om vejbelysningen i yderområderne, som der er lagt op til.