28. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er kommunen ansvarsbevidst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er kommunen ansvarsbevidst?

DEBAT af Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Debat Halsnæs Avis - 05. august 2020 kl. 11:37

Halsnæs kommune har gennemført en borgerundersøgelse vedr. 2-1 veje, og i Halsnæs Avis har denne undersøgelse været omtalt grundigt. Der har også været et interview med Claus Bondam fra cyklistforbundet og henvisninger til gældende regler for sådanne veje.

Det ser desværre ikke ud til, at Halsnæs kommune – og her specielt vejforvaltningen – tager sig af undersøgelsen. Den bliver totalt ignoreret, og vi får at vide, at 2-1 vejene endda med pullerter er kommet for at blive. Altså borgernes mening er man helt ligeglad med og til trods for, at flere af 2-1 vejene her i kommunen er udformet i strid med gældende regler og på en sådan måde, at de er livsfarlige at færdes på, så agter man ikke at ændre holdning.

Dette er superarrogant og kan kun give mistillid til forvaltningen. Det har vi vel ikke brug for, eller er indbyggerne bare skatteborgere uden nogen rettigheder. Er det som Classen engang sagde til bønderne her på egnen: ”I er mine trælle”.

Sådan virker det. Alle fornuftige mennesker ved, at der bør anlægges cykelstier, og det er bare med at komme i gang. Det kan kun gå for langsomt.

Men der er også et spørgsmål, som skal besvares. To bløde trafikanter er kommet alvorligt til skade på de 2-1 veje, vi har i kommunen. Har man slet ikke lært noget af disse ulykker? Åbenbart ikke. Og hvad er et menneskeliv værd? Det bør man tænke over i byrådet og i forvaltningen. Og endelig: Når næste ulykke sker (måske endda med tab af førlighed eller liv), vil man så i byrådet og i forvaltningen påtage sig ansvaret for ulykken, også hvis der er et strafferetsligt ansvar?

Dette spørgsmål kræver et klart svar. Ikke noget med at tale udenom, men et klart svar. Ja eller nej. Bare så vi ved, hvad man regner os for!

Svar

Af Anja Rosengreen, formand for miljø og plan

Til Mogens Nørgaard: Der er lavet en evaluering af 2-1-vejene. Evalueringen består af flere dele; dels en rundspørge blandt borgere og sommerhusejere og dels en faglig gennemgang fra et firma med ekspertise i trafik. Begge dele er behandlet politisk og begge dele er taget alvorligt. Der kigges pt på de steder som den faglige evaluering påpeger, kan være problematiske og der følges op på kommentarerne fra borgere og sommerhusejere. En evaluering er ikke det samme som en folkeafstemning. 2-1-veje er jo blandt andet lavet for at få bilister til at køre langsommere. Det er ikke alle, der synes at det er en god idé, men det er næstbedst, når nu vi ikke kan få cykelsti på strækningerne.

Det er meget store millionbeløb vi taler om, og der er en landkommune jo udfordret - vi bor få, på et stort område og er derfor færre til at betale for flere meter cykelsti, end i tætbeboede egne. Du nævner to ulykker og det er altid alvorligt når der sker personskade i trafikken. Ulykkerne bliver selvfølgelig også gennemgået af forvaltningens faglige afdeling.

Måske det var en mulighed hvis nogen starter en crowdfunding af midler til cykelsti? Jeg lover i hvert fald, at SF, ligesom alle de foregående år, har ønsket om flere midler til cykelstier, med til budgetforhandlingerne som vi starter på, lige om lidt.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?