30. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åbent brev til biskop og ministerium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åbent brev til biskop og ministerium

DEBAT af Kim Snekkerup, Liseleje

Opdateret 24. september 2020 kl. 12:10
Debat Halsnæs Avis - 23. september 2020 kl. 12:10

[size=2" color="#1c1e21" face="verdana]Med Melby Sogns uprofessionelle tilgang til demokratiske spilleregler for en ny ordning med valgforsamling til menighedsråd, får det mig til at tænke på andre nærmest diktatoriske måder at gennemføre valg på.
Melby menighedsråd overtrådte på flere punkter både lovregler og normal praksis ved offentlige valg.

[/size][color=#1c1e21" face="verdana][/color]
[size=2" color="#1c1e21" face="verdana]For det første var der afstemningen ved fuldmagt, hvor menighedsrådet på trods af reglerne havde givet ALLE mulighed for dette. I lyset af Corona er det måske forståeligt, men det hjemler alligevel ikke ret til denne fremgangsmåde.[/size][size=2" color="#1c1e21" face="verdana]
Og helt grotesk bliver det når menighedsrådets ændring IKKE blev kommunikeret ud til alle mere end 3.500 stemmeberettigede. [/size]
[size=2" color="#1c1e21" face="verdana]Det betød derfor, at kun menighedsrådets medlemmer og måske de nærmeste ”venner” fik denne mulighed.[/size][size=2" color="#1c1e21" face="verdana]
Et spørgsmål under valgforsamlingen, om hvor mange der havde afgivet stemme ved fuldmagt blev ikke besvaret.
For det andet ændrede menighedsrådet afstemningen – der ifølge den lovpligtige dagsorden skulle gennemføres som punkt til at alle kunne afgive stemme allerede fra kl. 18 – altså mere end 2 timer før den egentlige valghandling.
Argumentet var, at personer der på grund af Coronasmitte ville være utrygge i en valgforsamling, på denne måde alligevel kunne stemme !?
Et andet argument var at der var opstillet en række kandidater inden valgforsamlingen og at det derfor ikke vil have afgørende indflydelse på valgets udfald !?
Ved afstemningens start talte jeg ca. 45 deltager i valgforsamlingen - menighedsrådet har angivet at 142 deltog. Det vil sige at ca. 66% af stemmerne er afgivet på forhånd.
Dette er ikke i orden, da der reelt kunne komme flere kandidater i et tidligere punkt og før den reelle afstemning var påbegyndt.

Og så er der eet punkt, hvor spørgsmålet om valgfusk bliver helt aktuelt.
Under pkt. 10 på dagsordenen skulle valgforsamlingen vælge stedfortrædere til menighedsrådet.
På forhånd var der opstillet 1 person og efter afstemningen om kandidaterne til selve menighedsrådet opstillede 2 af de kandidater, der ikke blev valgt.
Der var fortsat maximalt 45 tilstede. MEN der blev afgivet i alt 91 stemmer. Hvordan kan det lade sig gøre?

Sidst - men ikke mindst - blev deltagerne i valgforsamlingen allerede ved ankomst opfordret til at stemme.
Deltagerne mødte umiddelbart efter indskrivningen et valgbord – uafskærmet – med en flip-over med de kendte kandidaters navne.
Ved valgbordet stod der konstant 1-2 medlemmer af menighedsrådet og vejledte om afstemningen – samtidig med at vælgeren skulle tage stilling.

Ovenstående er helt uhørt i et demokratisk samfund - og så selvom man ønsker at tage ekstra hensyn til smittefaren..
Kirkeministeriet og Helsingør Stift er derfor nødt til at erklære valgforsamlingen ugyldig og forlange en ny, hvor alle de gældende regler overholdes.
Det kunne lade sig gøre i stort set alle andre sogne i Danmark og Melby Sogn er trods alt ikke så specielt at det skal have særstatus.

[/size]

arrow Læs også: Peter Birch bliver den nye biskop i Helsingør
arrow Ny biskop i Danmarks største stift blev valgt i første runde
13. oktober 2020 kl. 12:30 Opdateret: kl. 12:30
arrow Sæt dig først ind i hvad andre kandidater mener, Morten M.
13. oktober 2020 kl. 09:02 Opdateret: kl. 09:02
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?