26. juni 2019
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nedsæt en klima-tænketank

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedsæt en klima-tænketank
Debat Gribskov - 14. januar 2019 kl. 10:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT
Gudmund Nielsen
Cand. mag. & scient.

Plantage Allé 26
Helsinge

Opfordring til byrådet

Forandringen af Jordens klima har skabt en eksistentiel trussel for mennesker og natur. FN´s klimarapport konkluderer derfor, at den samlede globale udledning af klimaskadelige gasser skal halveres inden år 2030, altså om senest 11 år! Dette for at undgå helt uoverskuelige konsekvenser for vores planet, Jorden. Sikre tegn er isafsmeltning, vandstandsstigning og vejrekstremer. Hungersnød, klimaflygtninge og andet vil følge.

Tillad mig på den baggrund at opfordre Gribskov Byråd til at oprette og forestå en »klimatænketank«, som for vores kommune kan fremkomme med ideer til minimering af klimaskadelige stoffer til atmosfæren.

For hvad kan et kommunalt byråd udrette? Det kan ikke forventes, at lokale politikere har større indsigt i klimatruslen, end befolkningen som helhed. Men borgerne har valgt politikerne til at gå foran med forslag og beslutninger også vedrørende beskyttelse af civilsamfundet.

En klimatænketank, nedsat af byrådet, vil blive opfattet som en alvorlig sag, og det må forventes, at borgerne i almindelighed bakker op om et så vigtigt fælles anliggender. Mange organisationer, både offentlige - fx kommuner - og ansvarlige private hovedbestyrelser - fx Danmarks Naturfredningsforening - har allerede valgt klimaindsatsen som en højt prioriteret opgave.

Måske tænker nogle mennesker i deres stille sind på, hvad vi hver især som enkeltpersoner kan udrette, eller måske endda, hvad selv et fællesskab i kommunalt regi kan stille op mod den truende krise.

Men naturligvis kan alle medvirke til en indsats imod klimatruslen. En oplagt lokal mulighed er at invitere alle interesserede, såvel privatpersoner, som klimaorienterede fællesskaber, foreninger og virksomheder til at bidrage med ideer til den foreslåede tænketank. Gribskov kommunes byråd kan udmærket gå forrest i en sådan ideskabelse og med udgangspunkt heri iværksætte opfølgende handlinger.

Indsatsområder kunne f.eks. tage udgangspunkt i temaer, som har været omtalt i medierne, og som ikke kun handler om »grønne afgifter« og lignende bestemmelser, men som efter frivillighedsprincippet drejer sig om emner som genbrug og genanvendelse af produkter »fra vugge til vugge«, og ligeledes ved byggeri - affaldsgenbrug og bygningsoptimering. Også fremme af og tilskyndelse til offentlig transport og frivillig omlægning af landbrugsdrift fra stærkt humusholdige lavbundsarealer til mindre CO2-afgivende jorder kan tjene som eksempel på effektive virkemidler. Det sidstnævnte kan måske endda i tilgift skabe naturberigelse, således som det forventes at blive tilfældet med jordombytningen ved Søborg Sø.

En væsentlig del af tænketankens ideer og forslag bør naturligvis også omfatte metoderne, herunder ikke mindst spørgsmål om oplysning og økonomi. Hensigter og planer er ikke nok. Der skal være vilje til konkret handling bag løsningsforslagene.

Klimaspørgsmålet gælder os alle, og det bør indgå i al politik. Dertil kræves visioner, handlekraft og mod!