18. september 2020
Gribskov Kommune har ikke styr på udbud, mener Hans Henrik Kondrup. Foto: Karl Erik Frederiksen.
Gribskov Kommune har ikke styr på udbud, mener Hans Henrik Kondrup. Foto: Karl Erik Frederiksen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen har ikke styr på udbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen har ikke styr på udbud
Debat Gribskov - 05. august 2019 kl. 13:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Gribskov kommune har ikke styr på udbud, når man vil sælge byggeret til nye boliger i Helsinge Nord

Hvad er det aktuelle behov for nye boliger?

Troldebakkerne nord for Helsinge er et nyt boligområde med 700 boliger. Området er opdelt i 28 byggefelter, baseret på en helhedsplan udarbejdet af arkitektfirmaet Effekt. Kommunen ønsker en blandet bebyggelse med parcelhuse, række-/klyngehuse og etageboliger. Kravene fremgår af en såkaldt rammelokalplan. Her fastlægges størrelsen på byggefelterne, boligtyper og bebyggelsesgrad. I det enkelte byggefelt kræves samme type bebyggelse. Men ikke hvad. To nabobyggefelter må ikke have ens bebyggelse.

Bebyggelsesgraden er imidlertid forskellig for den enkelte type bebyggelse - f.eks. 40 procent for rækkehuse i ét plan og 65 procent for etageboliger i op til fire plan. Et boligselskab, der vil etablere etageboliger på et udbudt byggefelt på 10.000 m2, kan således etablere 65 boliger á 100 m2. Et bofællesskab, der ønsker seniorboliger som rækkehuse i ét plan, kan imidlertid kun etablere 40 boliger á 100 m2 på samme udbudte grundareal. Alt andet lige, vil boligselskabet derfor kunne tilbyde en højere pris på de samme udbudsbetingelser! Så det vil være lidt spild af tid for andre bydende.

Gribskov kommune udbød de første to byggefelter i efteråret 2018. Ingen afgav tilbud. Politikerne konkluderede, at forvaltningen ikke havde forstand på udbud og overgav derfor sagen til en ejendomsmægler. Denne udbød samme to byggefelter i foråret 2019 med tilbudsfrist den 20. juni 2019. Men på præcis samme udbudsvilkår! Der er modtaget få tilbud og ingen på begge byggefelter.

Problemet er ikke, om forvaltningen har forstand på et udbud, men at man udbyder æbler, pærer og bananer. Og dels den aktuelle efterspørgsel. Der er stort behov for seniorboliger, men i lokalområderne ved eksisterende villakvarterer. Og til de mange enlige der primært efterspørger lejeboliger. Der er dog delte meninger i Byrådet om flere almene boliger.

Gribskov kommune købte for et par år siden en del af jorden for 38 mio. En meget høj pris. Kommunen skal yderligere bekoste millioner til byggemodning, anlæg af fællesveje og fællesarealer. Der skal således sælges en stor del af byggefelterne, før kommunen får pengene hjem igen.

Andre kommuner har haft lignede ambitioner med en arkitektkonkurrence for et større boligområde. F.eks. Vinge i Frederikssund, hvor kommunen regner med at tabe et tre-cifret millionbeløb.

Det er markedet, der dikterer, hvad der kan aktiveres og ikke en ambitiøs helhedsplan. Så spørgsmålet er, om Troldebakkerne først burde aktiveres om 20-30 år. Et synspunkt som Nyt Gribskovs Anders Gerner Frost gav udtryk for, før han blev borgmester.

Hans Henrik Kondrup
Bymose Park 45

3200 Helsinge

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?