4. august 2020
Et forslag til en ny lokalplan gælder for dette område i Smidstrup.
Et forslag til en ny lokalplan gælder for dette område i Smidstrup.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunalt godkendt glidebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunalt godkendt glidebane
Debat Gribskov - 28. februar 2020 kl. 13:03
Af Søren Bald, formand for Ejerlauget Sandbo, Sandbogårds Alle 5, Tibirke Sand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frederiksborg Amts Avis bragte i weekenden artikler om en grundejerforening i Smidstrup, hvorfra der kom klage over kommunens beslutning om, at en grundejer kunne fritages for lokalplanens bestemmsler om byggeri ved skel.

Det er en ældre udstykning, der dog heldigvis er bekskyttet af lokalplan 340.03. Lokalplaner lægger begrænsninger på udnyttelsen af et område, men det er lige præcis det, de skal. Og det er det, husejerne generelt er glade for. Det beskytter den natur, som de har købt hus i. Og det sætter grænser mellem ejendommene, så den ene ejer ikke kan genere den anden ved bare at gøre, som vedkommende vil.

Nu har formanden for udvalget for »Udvikling, By og Land«, Pernille Søndergaard (NytGribskov) sagt, at man vil lave en »moderne lokalplan«, for der er andre krav til sommerhuse i dag. Der var dog heldigvis 3 medlemmer af hendes udvalg, der stemte imod. Tak!

»Andre krav«? Er det ikke stadig ønsket om at være i naturen, have fredsommelige naboer langt fra bylivet og kunne slappe af tæt ved f. eks. stranden, der er baggrunden for anskaffelsen af fritidshus?

Pernille Søndergaard misbruger ordet »moderne«, for det er dybest set intetsigende. Et gammelt sommerhusområde er et gammelt område! Basta! Hvis man synes, at det er problematisk, så kan man jo heldigvis købe hus et andet sted - f. eks. med større grunde. Mange kommende sommerhusejere vil netop gerne have hus i en ældre udstykning beskyttet af en naturbevarende lokalplan.

I Smidstrup-området har man anskaffet eller beholdt hus, fordi man holder af området. Og selv om Lokalplanen kan sætte grænser for den enkelte, så gælder grænserne for alle. At enkeltpersoner indimellem kan have lyst til at gøre, hvad der passer dem uden hensyn til fællesskabet, er ikke et argument mod lokalplaner. Tværtimod.

Det er absurd at kalde det moderne, hvis man pludselig tillader byggeri 1 meter fra nabo-skel og med en bebyggelsesprocent forøget fra 10 til 15 %, som Pernille Søndergaard lægger op til.

Hun påpeger, at lokalplanen er 40 år gammel, men det er måske netop derfor, at Smidstrup-området har kunnet bevare sine kvaliteter. Er det »moderne« at bygge større, så afstanden til naboerne bliver betydeligt mindre?

Som formand for en grundejerforening på Tibirke Sand forstår jeg fuldstændig Marianne Fryland, der er medlem i Smidstrup-foreningen, når hun beklager sig over starten på en kommunal glidebane.

Jeg vil som grundejerformand i Landliggersammenslutningen i Gribskov gerne være med til at støtte Marianne Fryland og andre grundejere mod den kommunele glidebane, som NytGribskovs repræsentant Pernille Søndergaard åbenlyst lægger op til.

Det er lidt paradoksalt, at man kalder sig »NytGribskov«, når det man bedriver, er gammelsdags ultraliberalisme, hvor alle kan gøre, hvad de har lyst til.

Det vil Pernille Søndergaard så lave lokaplaner efter, så alt kan være moderne, nyt og uden snærende bånd. Det vil sige en ultraliberalistisk lokalplan.

Dog må du ikke bygge på de andres grund, men det er så også det eneste, du ikke må - selv om det ville være virkelig moderne!

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?