20. januar 2018
Det er denne gamle skitse til et nyt museum i Gilleleje, man bør forsøge at realisere, mener Gilleleje Lokalråd.
Det er denne gamle skitse til et nyt museum i Gilleleje, man bør forsøge at realisere, mener Gilleleje Lokalråd.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hold fast i den gamle museumsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hold fast i den gamle museumsplan
Debat Gribskov - 13. marts 2017 kl. 12:48
Af Leif Tang Lassen Formand for Gillelejeleje Lokalråd
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bestyrelsen for Gilleleje Lokalråd har nu holdt sit andet møde, der blev det klart for os, at vi alle har meget at se til. Vi besluttede derfor, at bestyrelsen nødvendigvis måtte gøres større. Det prøver vi at finde en løsning på.

Indenfor det sidste par uger har vi fået en del omtale i den lokale presse og deltaget i to store og en del mindre møder. Overskriften "Lokalråd afviser jødemuseum" faldt ikke i vores smag og er ikke i overensstemmelse med hverken vores opfattelse eller vores udtalelser herom. Først i går behandlede vi i bestyrelsen den fremtidige museumssituation i Gilleleje, herunder ideerne om et "oktober 43", derfor kan vi først nu komme med udsagn derom.

På de to store møder( i Gillelejehallen den 8. februar og i Sognegården 8. marts), som især omhandlede Gillelejes fremtidige museumssituation, blev det meget tydeligt, at næsten ingen af de omkring 200 deltagende borgere var tilhængere af et nyt stort og dominerende oktober 43 museum i Gilleleje. Og det slet ikke på museumsgrunden mellem Hovedgaden 49 og Østergade 20. Et stort antal bekymringer/indvendinger blev nævnt (trafik og parkering i den gamle bydel, sætning og revnedannelse i de gamle nærtliggende huse i forbindelse med opførelsen af det fremlagte museumsprojekt, 30-40 000 årlige besøgende, overholdelse af bevarende lokalplan for området, terrormål, økonomiforhold efter etableringen). Derudover blev forløbet af kommunens beslutningsproces beskrevet som helt håbløs eller i bedste fald uheldig.

Bestyrelsen i Gilleleje Lokalråd er af den opfattelse, at museerne i Gilleleje alle bør ligge på den nævnte museumsgrund. Hovedgaden 49 og Østergade 20 er bevaringsværdige og bør begge renoveres nænsomt. Skibshallerne og udstillingerne der bør hhv. renoveres og nyopbygges/moderniseres, det er snart 30 år siden, de blev lavet.

Øldepotet skal naturligvis rives ned og vil dermed give plads til 2-3-4 nybyggede huse, der æstetisk og stilmæssigt passer i lokalområdet og som, hvis de tilsammen ikke overskrider 6-700 kvadratmeter, vil kunne overholde bebyggelsesprocenten. I denne nævnte bygningsmasse vil alle væsentlige dele af Gillelejes historie, arkæologi og samlinger kunne præsenteres på en spændende og oplysende måde, som vil vække interesse hos både lokale og tilrejsende . Og i et af de nybyggede huse, vil man helt naturligt kunne fortælle historien om "Oktober 43". Et sådant projekt vil, med udvist omhu under alle arbejdsprocesserne, kunne bevare bevoksningen og sjælen i museumsgrunden, så en museumscafe´ med udeservering vil blive et trækplaster for ikke alene tilrejsende, men også byens egne borgere.

Den ovennævnte plan er ikke ny, den er, i det store og hele, lavet af museumsforeningen og præsenteret af samme for offentligheden og beskrevet i lokalpressen for flere år siden. Den har været næsten glemt i de seneste år. Men Gilleleje Lokalråd - der ikke ønsker at være negativ over for nye planer for byen, men positiv og konstruktiv - finder det altså på sin plads at fremdrage denne velgennemtænkte og spændende plan, som et indlæg i den nærværende særdeles nutidige og aktuelle problematik i vores by. Med denne plan følger også en skitse, der gør det lettere at sætte sig ind i sammenhængen. Skitsen vises her med blot få kommentarer.