22. august 2019
Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Holbohave - hvad drejer sagen sig faktisk om?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Holbohave - hvad drejer sagen sig faktisk om?
Opdateret 06. september 2018 kl. 12:13
Debat Gribskov - 06. september 2018 kl. 11:47
Af Erik Vedel Laursen, næstformand, Ældresagen Græsted - Gilleleje, Egernskoven 13, Udsholt Sand, Græsted
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
For borgere i Gribskov Kommune, der følger debatten om lukning af Holbohave, er det undertiden lidt vanskeligt at finde sandheden i de fremførte argumenter, og tilsvarende svar fra politisk hold.

Ser man på lukningen af en institution, der så sent som i 2016 blev åbnet med stor bravur og deltagelse af minister og borgmester, så ligner det noget som i gamle dage kun foregik et bestemt sted i det østlige Jylland.

Jo mere man tænker over det - jo sværere bliver det at fatte - men så er der jo lige det med økonomien.

Det tal, der fremkommer i argumentationen, lyder på 5,5 millioner kroner om året udgjort i antal dagsværk. Der menes formentlig den pris, det koster at drive institutionen ved privat operatør!

Hvis man lukker ned, vil en god del af disse udgifter følge med borgerne ud på plejecentrene. Det, man kan spare, er reelt kun lys og varme, samt vedligehold af bygninger - og eventuel fortjeneste til operatør. Altså et langt mindre beløb.

Hos borgere og brugere, var der store forventninger til en institution som Holbohave: En daglig aflastning, hvor der bedst muligt arbejdes sammen med familien til den ramte. Et sted hvor man kender og genkender de daglige rammer længst muligt i sygdomsforløbet. Frem for den forvirring der uvægerligt vil følge på en stor institution, selv med nok så mange anstrengelser fra et personale, der kan have sværere ved at tage ejerskab på et sådant sted.

Var det ikke sådan, at projektet Holbohave blev kørt i gang for puljemidler, hvor denne sum i fremtiden kommer til at indgå i bloktilskuddet? Måske ikke 1:1 men i hvert fald delvis? Disse bloktilskud kan byrådet så dirigere hen et andet sted.

Endnu en pind til den påstand, at de penge der kommer fra Christiansborg, direkte bevilget til ældreplejen, undertiden finder andre veje i kommunens budgetter. Det er formodentlig kun en vandrehistorie. Alt andet vil være utilladeligt omsorgssvigt, som skal drøftes et helt andet sted.

Vi ved, at enhver gruppe i samfundet melder sig med krav om dit og dat. Der er bare det problem, at vore demente borgere ikke er i stand til at deltage i denne ordstrøm - det må vi andre så prøve at varetage. Fundamentalt står vi os ved at gøre noget, mens vi kan, for chancen for at vi selv bliver en del at patientgruppen, er faktisk stigende med årene.