26. september 2020
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grusgravning ved Tegners er ikke grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grusgravning ved Tegners er ikke grøn omstilling
Debat Gribskov - 26. november 2018 kl. 14:04

DEBAT
Af Karen Blincoe,
dir. Chora Connection

Petersborgvej 2
Dronningmølle

Landskabet omkring Ruslands Bakker og Tegners Museum i Dronningmølle er enestående. Der findes kun få tilsvarende steder i Danmark, og derfor er området blevet fredet ad flere omgange.

Lige midt i dette landskab har regionen udpeget to marker som interesseområde for grusgravning.

Mod nord grænser området op mod Rusland, det mere end 7.000 år gamle uberørte, bakkede landskab på 260 ha, udpeget som EU-Habitatområde (Natura 2000). Det er et ægte stykke ur-Danmark, som også omfatter det unikke Tegners Museum med skulpturer fra den nordiske mytologi.

Det må være en ren fejltagelse, at dette område er udpeget som interesseområde for råstofindvinding. Ingen, der kender til stedet, ville i deres vildeste fantasi mene, at dette oprindelige landskab med enestående biodiversitet skulle skades pga. nogle tons grus, som kan hentes i mindre sårbare områder. I råstofloven står der, at der i udpegning af interesseområder skal tages hensyn til natur og miljø.

Der er mange andre vægtige argumenter for, at interesseområdet Dronningmølle skal tages ud af råstofplanen for 2020. Der har været mange indlæg i denne avis, i TV og på de sociale medier med emner som faren for forurening af fremtidig vandforsyning til Region Hovedstaden, dårlig råstofkvalitet, begrænsede forekomster mv. Hvis regionen mangler grus, kan det hentes i de jyske regioner, hvor der er råstoffer til mange års forbrug - 183 år siges der. Så store mængder, at der i årevis er eksporteret grus og sand til Nordtyskland og England. En råstofkyndig udtrykte det således: »Mange af Londons veje er belagt med grus fra Åbenrå«.

Der mangler dog en landsdækkende plan for råstofindvinding. Heldigvis lader det til, at tiltag er på vej til at udvikle en sådan. Regionerne talte om det, da jeg deltog på Råstofårsmødet i Region Syd i oktober. Temaet var FNs 17 Verdensmål, og hvordan disse kan forenes med råstofindvinding. Et væsentligt punk var øget genbrug. Vejdirektoratet har bl.a. udviklet forsøg med genbrug af knust beton, der viser, at veje med en sådan genbrugs-belægning kan bære en tungere trafik end veje belagt med nye råstoffer. I forbindelse med regionernes interesse for at nå FNs 17 Verdensmål i 2030 talte man også om brug af cirkulær økonomi og livscyklusanalyse metoderne.

Man må derfor stille det spørgsmål til regionen, om det kan være rigtigt - taget ovenstående i betragtning, suppleret med regeringens klimaplan og grønne omstillingsinitiativer - at man er villig til at ødelægge et oprindeligt naturområde med enestående biodiversitet, når råstofferne er let tilgængelige andre steder, hvor miljøpåvirkningen er mindre skadelig, eller når de kan erstattes med genbrugsmaterialer? Argumenterne for at bevare et stykke oprindeligt dansk natur ville være en oplagt optakt til både regionens arbejde med FNs 17 Verdensmål og regeringens grønne omstilling. Det vil være et bevis på, at omstillingen ikke kun er løs snak, men at der er vilje bag ordene.

Har debatten om sexisme taget overhånd?