18. april 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivilligcentre er rigeligt pengene værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivilligcentre er rigeligt pengene værd
Debat Gribskov - 11. oktober 2018 kl. 20:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
af Ole Hjulgaard
Skovhøjen 18

Græsted
Kære Ingelise Rasmussen i selve Kongens Lyngby

Til dit læserbrev i Amtsavisen 9. okt. 18 vedr. frivilligcentrene i Gribskov Kommune så må jeg indledningsvis bare konstatere, at der tilsyneladende er en dyb afgrund mellem vore medborgeres behov for lidt frivillig assistance, afhængigt af om man bor i Kongens Lyngby eller i en "udkantskommune" som Gribskov. Det er dog dejligt, at vi i Gribskov Kommune har sommerhusejere fra mere velbeslåede kommuner, som kan bidrage en smule til vores økonomi og måske - men jeg tvivler - måske også til vores selvforståelse.

Du, kære Ingelise Rasmussen, insinuerer at Gribskov kommunes udgifter til vores frivilligcentre ikke er "pengene værd".

Det er imidlertid min påstand, at de i offentligt regi ret så relativt få skattekroner, der anvendes til drift af vore to frivilligcentre i Græsted og Helsinge, mere end rigeligt kommer retur i form af sparede offentlige udgifter til f.eks. diverse former for social hjælp, misbrug, psykologhjælp og endda tvangsfjernelse af børn, hvor sidstnævnte jo er noget, som egentlig gør penge ret så ligegyldige. Mange af frivilligcentrenes aktiviteter er jo af en forebyggende karakter, hvor resultaterne er vanskelige at opgøre konkret i kroner og øre.

Jeg ved, at der dagligt kommer rigtigt mange medborgere i vore frivilligcentre, men mange af frivilligcentrenes aktiviteter foregår imidlertid også udenfor selve centrene - men med frivilligcentrene som udgangspunkt. Her kan jeg f.eks. bare nævne gældsrådgivning og bisiddervirksomhed, hvor der er mange medborgere, som løbende har behov for assistance ifm. f.eks. sygdom, arbejdsløshed, skilsmisse og dødsfald.

I selve frivilligcentrene mødes medborgere til hjælp ifm. diverse former for misbrug, f.eks. alkohol, ligesom frivilligcentrene arrangerer mange aktiviteter for at imødegå de alvorlige psykiske bivirkninger af ensomhed. Herudover er frivillighedscentrene et vigtigt samlingssted for mere sociale og hobbybetonede aktiviteter, som f.eks. integration af flygtninge, slægtsforskning, fælles "kunstmaling", it-undervisning for ældre, lektiehjælp, lydavis for blinde, sorggrupper samt hjælp til dementes pårørende - og jeg kunne blive ved.

Endelig virker frivilligcentrene som et praktisk og gratis mødested for arrangementer for en masse lokale velgørende organisationer og foreninger.

Ud fra mit mangeårige virke som frivillig er det derfor mit håb, at dit læserbrev ikke bliver taget for andet end "lidt varmt luft" sydfra i vores region.

Jeg vil imidlertid meget gerne indbyde dig til et besøg sammen med mig i Frivilligcenter & Selvhjæp Græsted, således at du får en mulighed for at ændre din opfattelse af frivilligcentrenes virke i lokalsamfundet.