26. marts 2019
Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er det jordforbedring eller deponi?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er det jordforbedring eller deponi?
Debat Gribskov - 11. juli 2018 kl. 09:35
Af Allan Nielsen (S), Medlem af Byrådet, Gribskov Kommune
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med jævne mellemrum skrives der om den opfyldning med jord i landskabet, som Esrom Gård i disse år foretager på sin ejendom. Lad det være sagt med det samme: Jeg har stor forståelse for Esrum Borgerforenings og Danmarks Naturfredningsforenings bekymringer vedrørende denne jordkørsel.

Når dette er sagt, skal det også siges, at vi fra politisk side ikke uden videre bare kan gå ind og stoppe denne forretning for Esrom Gård.

Den igangværende jordkørsel er lovlig efter planloven. Tilbage i 2004, da tilladelsen blev givet, blev der ikke stillet krav til maksimal kote-højde, konkret jordmængde eller den tidsmæssige udstrækning af jordudlægget. Esrom Gård er meddelt tilladelse til at modtage ren og ikke forurenet jord.

Politisk vil det kun give problemer (og være ganske uskønt) at træde ind på den private drift af Esrom Gård og virksomhedens forretninger, herunder i særdeleshed virksomhedens tilladelse til at modtage jord.

Dog vil jeg mene, at ejeren af virksomheden Esrom Gård bør lytte til Esrum Borgerforening og Danmarks Naturfredningsforening. Det kunne gøres ved at sætte en dato for, hvornår virksomheden Esrom Gård modtager det sidste læs jord. Det ville give borgerne i Esrum ro - være noget som man kan forholde sig til.

Desuden vil det være positivt, hvis ejeren af virksomheden Esrom Gård af eget initiativ gennemfører en række undersøgelser af allerede modtaget jord, og således dokumenterer over for borgerne i Esrum, og ikke mindst borgerne i Gribskov Kommune, at der ikke er kørt forurenet jord til ejendommen, der kan true grundvandet. Der bør ikke være noget at skjule, og åbenhed er den eneste vej at gå i forhold til at mane forskellige mistænkeliggørelser i jorden.