18. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bi-venlighed og Hvad gør kommunen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bi-venlighed og Hvad gør kommunen?
Debat Gribskov - 03. august 2019 kl. 18:36
Af Klimagruppen i Gribskov v/ Kirsten Gamst-Nielsen Stenhøjvej 36 Helsinge
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Klimagruppen i Gribskov havde den 8. juni i år en tema-cykeltur, hvor bier og andre truede bestøvere var på dagsordenen. Verdens insektbestande er stærkt truede. Det rammer alle andre levende væsner inklusive mennesket. Årsagen er menneskers handlinger, miljøskader og klimaforandringer.

Vi besøgte bl.a. et areal, som Gribskov kommune senest har udnævnt til udsåning af bi-venlige planter: ved Boagervej i Helsinge neden for Nordstjerneskolen.

Besøget giver os anledning til at stille kommunen en række spørgsmål.

1) Blev bevillingen fra 2017 på 50.000 kr. til frø, overført til 2018 - og brugt til formålet?

2) Var årsagen til, at det var meget sparsomt med bi-planter i 2018 den voldsomme jordbehandling af arealet i foråret eller tørken - eller blev der ikke sået?

3) Blev der sået i 2018 ved Eventpladsen i Græsted og ved Birkevang i Gilleleje - hvordan var resultatet?

4) Blev der faktisk sået frø i 2019 - og var det overslagsbeløbet for 2019, der blev anvendt - eller var der (igen?) tale om en overførsel af uforbrugte midler 2017/2018 ?

5) Hvad er der sket med de arealer, der blev tilsået i 2013 og 2015, før aftalen med Biavlerforeningen blev indgået i 2016?

6) Blev der sået ved buslommerne på Valbyvej?

7) Hvad skete der med de 25.000 kr., afsat i 2017 og de følgende overslagsår til forsøg med insekt- og blomstervenlig pasning af vejrabatter?

8) Hvordan sørger man for at koordinere beslutninger som ovenstående med indgåelse af entreprenør-kontrakter vedrørende pasning af kommunens arealer?

9) Vil flere arealer blive omfattet?

Hvordan går det med at leve op til certifikatet som bi-venlig kommune? Det forpligter til hele tiden at have mindst 1 ha med bi-venlige planter. Vil der blive sat informationstavler op ved de tre områder?

Gribskov kommune aftalte i 2016 med Danmarks Biavlerforening at være en bi-venlig kommune. Formålet var blandt andet formidling af viden om vigtigheden af, at der er føde til de insekter, der skal bestøve afgrøder. Derudover ville man forsøge med insekt- og blomstervenlig pasning af rabatterne.

Kommunen blev certificeret efter at have vedtaget at leve op til at tilså mindst 1 ha med bi-venlige planter. Kommunen havde i 2013 og 2015 sået bi-blanding fem forskellige steder med et samlet areal på godt 1 ha.

Ved udmøntningen af budgetaftalen for årene 2017-2020 besluttede teknisk udvalg at tilså tre arealer i Gilleleje, Græsted og Helsinge med bi-venlige frøblandinger. Der blev afsat 50.000 kr.

Det er uklart, om pengene er brugt, og om der er sået.

Kommunens nyhedsside i foråret 2019 oplyste, at der bliver udsået bi-venlige planter på de tre nævnte steder med en frøblanding, der ser ud til at svare til den, som Danmarks Naturfrednings-forening har solgt gennem bl.a. COOP her i foråret. At være bi-venlig kommune er tæt forbundet med at være giftfri kommune. Danmarks Naturfredningsforening har opfordret kommunerne til at tilmelde sig Giftfri-Have-ordningen.

Hvad gør Gribskov?

Klimagruppen i Gribskov

v/ Kirsten Gamst-Nielsen
Stenhøjvej 36

Helsinge

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?