19. september 2018
Etablering af et plejecenter i Farum Midtpunkt kaldes vanvittigt.
Etablering af et plejecenter i Farum Midtpunkt kaldes vanvittigt.
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plejecenter i Farum Midtpunkt giver kun tabere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejecenter i Farum Midtpunkt giver kun tabere
Debat Furesø - 07. juni 2013 kl. 15:05
Af Mogens Dalboe, Æblelunden 5, Farum
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Farum: Til byrådsmøde den 29. maj 20133 havde jeg rettet begrundet henvendelse og spørgsmål til byrådet om den totale afvisning af svar givet af borgere ved nabohøring om facadeændringer af boligblokke i Farum Midtpunkt.

Begrundelse og spørgsmål:

»Af referat fra PLU møde 14/5-2013 pkt 27 fremgår, at udvalget tiltræder indstilling om total afvisning af høringssvar hvoraf et er underskrevet af - vanskeligt at tyde, men cirka 20 borgere. I alt er der afgivet høringssvar af 20 - 25 borgere, der alle udtrykker bekymring for at give dispensation til facadeændringer af boligblokke i Farum Midtpunkt.

I sagsfremstillingen omtales de ansøgte facadeændringer som »mindre facadeændringer«. En manipulerende formulering der ikke bør forekomme i sag, der betinger høring, hvor saglig og redelig sagsfremstilling må forventes. Det ansøgte kunne lige så vel være betegnet »væsentlige facadeændringer«. Hvilket, i min optik, er mere retvisende.

Afvisning af samtlige høringssvar indikerer disrespekt for de afgivne høringssvar, der alle udtrykker holdninger, der trækker i samme retning; nemlig afvisning af de ansøgte bygningsændringer.

Den totale afvisning udtrykker en uklædelig magtfuldkommenhed, hvorfor byrådet bedes

redegøre for hvilken holdning og respekt byrådet tillægger borgerinddragelse og høringssvar samt hvilke krav byrådet stiller til saglig ikke-manipulerende sagsfremstilling. Byrådet bedes endvidere kommenterer den manglende vurdering af bebyggelsens arkitektoniske udtryk og værdi der ved andre lejligheder omtales som bevaringsværdig for så vidt angår bebyggelsens ydre udtryk og arkitektur.«

Byrådets svar:

»Byrådet lægger stor vægt på borgerinddragelsen og har i den pågældende sag gennemført en nabohøring. Byrådet har uddelegeret visse sager til fagudvalgene. Fagudvalget har truffet afgørelsen på et oplyst og sagligt grundlag. Fagudvalget ser alle høringssvarene, som er vedlagt det politiske beslutningsgrundlag.

Det fremgår af beslutningsgrundlaget, som Planudvalget har tiltrådt at det ansøgte vil passe ind i omgivelserne. Planudvalget har dermed taget stilling til, at de overordnede værdier i bebyggelsen er bibeholdt.«

Heraf kan sluttes, at borgere ikke skal forvente at hverken byråd eller Planudvalg tager hensyn til høringssvar. Forståeligt, at udvalg og borgere kan være uenige, men uforståeligt og kritisabelt, at borgere totalt afvises uden argumentation. Ord i byrådets svar; at man lægger stor vægt på borgerinddragelse, kan kun betegnes som tomme ord.

Planudvalgets totale afvisning kan også tænkes at være støtte til Social- og Sundhedsudvalget i fælles indsats for etablering af plejecenter i 40 år gamle boligblokke uden isolering i gulv og kommende beboeres 12 meter udsigt til naboblok.

Hertil en lang række problemer der naturligvis vil være i en boligbebyggelse opført for 40 år siden, der umuligt kan leve op til nutidige krav til plejehjemsbyggeri.

Når Susanne Mortensen (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget, og John Ingemann Allentoft (K), formand for Planudvalget, anpriser ombygning af boligblokke i Farum Midtpunkt til plejecenter, må de tale mod bedre vidende. Hvilket enhver kan gøre sig bekendt med ved at læse bilag til byrådets behandling af sagen.

Bygherren, Furesø Boligselskab/KAB, fraskriver sig da også ansvar ved at gøre opmærksom på: »relativt mange kuldebroer«, og videre, »projektets krav..., medfører et øget omfang af kuldebroer«, vandafledning der ikke kan etableres og mulighed for bygningskollaps. Om risikoen »kun« er sammenstyrtning af indre vægge eller 5, 10 eller flere meter af bygningen, oplyses ikke.

Om politik er det sagt, at det ikke drejer sig om at have ret, men at få ret. Ord som Susanne Mortensen for ikke så længe siden gjorde til sine. At det så betyder, at borgere boende i 99 boliger er tvangsflyttet og 31 beboere på Plejehjemmet Søndersø i Jonstrup skal tvangsflyttes, betyder mindre. Kolde gulve, begrænset lysindfald og 12 meter udsyn til naboblok er Furesøs omsorg til plejekrævende medborgere.

Kan være det giver god mening at samle et plejecenter, men at ombygge en 40 år gammel boligblok til formålet er vanvittigt. Etablering af plejecenter i Farum Midtpunkt giver kun tabere. Ingen vindere.