29. januar 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljørigtig kunstgræsbane?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljørigtig kunstgræsbane?
Debat Furesø - 27. september 2019 kl. 12:44
Af Angela Homann og Esben Simonsen Skovbovænget 46 Hareskovby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kunstgræsbaneprojektet i Hareskov er tænkt placeret i et gammelt villakvarter i Hareskov, og nu har byrådet i sit budgetforlig understreget, at kunstgræsbanen skal være »miljørigtig« eller med andre ord miljømæssigt forsvarlig.

Svaret på, hvornår projektet er forsvarligt, er ifølge byrådet nu i 2019 at sikre, at forurenet regnvand ikke siver ned til grundvandet, mens byrådet i 2016 med Lokalplan 116 tænkte miljø mere omfattende - og visionært. Dengang blev der tænkt på bydelens karakter af grønt villakvarter med et harmonisk samspil til den omkringliggende skov. Af samme grund ønskede man ikke at tillade, at opfyldninger af nogen slags pressede sig mod områdets søer, eller at bygninger med stor højde ragede op over alt andet. Alene disse hensyn forhindrer, at kunstgræsbanen kan anlægges i Månedalen: Banen er tænkt terrænreguleret tættere på søerne end tilladt, og lysmaster med en højde på 16 m er heller ikke accepteret i lokalplanen. Dertil kommer, at en forhøjelse af banen med potentielt miljøskadelige stoffer giver mulighed for afstrømning af sådanne til søerne. Og her hjælper det ikke, at nedsivningen til grundvand søges forhindret ved, at der udlægges en membran!

I den tidligere plan var der ifølge en VVM-screening tale om 150 t gummigranulat ved etableringen og 5-6 ton årligt til erstatning for det gummigranulat, som blev spredt fra banen. Hvad materialeforbruget, ifølge en revideret plan, vil være, har vi til gode at få oplyst. Og er det muligt at sikre, at banen ikke vil blive en kilde til spredning af mikroplast i nærmiljø og via søerne til Tibberup Å og videre i retning mod Roskilde Fjord?

Det forekommer mig, at byrådet hvad angår placeringen med udbytte kunne nærlæse Lokalplan 116 - en plan som fortsat er gældende - eller i Miljøstyrelsens Kortlægningsrapport om kunstgræsbaner fra 2018, hvor man anbefaler, at kunstgræsbaner anlægges langt fra boligområder, eller steder, hvor der er mulighed for at etablere bufferzoner, som afskærmer naboer fra de værste gener.

Derfor spørger jeg de politikere, som har stemt for budgetaftalen: Hvordan kan I - i en kommune som vil profilere sig på at være grøn - gå ind for at afsætte 8-9 mio. kr. på et så miljømæssigt problematisk projekt.