21. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os få en saglig dialog om Furesøs økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os få en saglig dialog om Furesøs økonomi
Debat Furesø - 13. november 2019 kl. 17:44
Af Preben Sandberg Pettersson Medlem af Furesø Byråd 1. Viceborgmester (S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er reaktioner i lokalpressen på et interview med Hasan Yilmaz (S) i Frederiksborg amts Avis lørdag 9. november om mulighederne for en fremtidig skattestigning i Furesø. Det kræver en forklaring og en udmelding fra mig, der også nævnes som en støtte til skattestigninger.

Lad det være sagt meget klart. Socialdemokratiet har ikke noget særskilt ønske om at hæve skatten. Tværtimod er Furesø den kommune i landet hvor personskat, ejendomsskatter og dækningsafgift samlet set er sat mest ned de seneste 10 år og det vel ...at mærke mens kommunen har haft en socialdemokratisk borgmester.

Når det på den lidt længere bane KAN være aktuelt at drøfte skatteniveauet skyldes det to særlige økonomiske udfordringer, som vi slås med i Furesø, nemlig den store gæld fra Farum-tiden og kommunens meget store bidrag til den statslige udligning. Furesø betaler hvert år 320 mio. kr. til andre kommuner gennem den særlige udligningsordning. En ny udligningsreform rammer os med virkning fra 2021 - hvis vi skal betale mere her, kan det blive nødvendigt at se på skatten. Vi betaler også 123 mio. om året af på den særlige gæld fra Farumtiden. De to udgifter tilsammen (udligning og den store gæld) udgør mere end 15 pct. af kommunens budget og er helt ekstraordinære økonomiske udfordringer, når vi sammenligner os med andre kommuner.

Det er værd at bemærke, at også den Venstreledede Rudersdal kommune har sat skatten op med 50 mio. kr. i 2020 for at få enderne til at mødes. Det er ikke noget nogen kommune ønsker, men noget kommuner kan blive nødt til for at sikre den ønskede service over for borgerne.

Vi skal sikre god velfærd, stærke fællesskaber og grøn omstilling - også i de kommende år. Alt dette forudsætter, at vi i Furesø fører en ansvarlig økonomi, der skaber balance mellem udgifter og indtægter.

Vi vil kæmpe for en mere fair udligning og vil fortsat arbejde benhårdt på stram økonomistyring og at drive kommunen så effektivt som muligt. Forhåbentlig når vi mål uden skattestigninger, men det er i alle kommuner helt naturligt at drøfte om skatteindtægterne og skatteprocenten - kommuneskat og grundskyld giver et indtægtsgrundlag for en god service og en ansvarlig økonomisk forvaltning.

Det handler om hvordan vi også på den længere bane skal finansiere det Furesø, vi alle ønsker. Det var den diskussion, som Hassan Yilmaz ønskede at starte og lad os tage den i god ro og orden.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?