25. maj 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historien om toiletbesøg og køkultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien om toiletbesøg og køkultur
Debat Furesø - 05. oktober 2017 kl. 11:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Sebastian L. Mørch
Forældrerepræsentant på Hareskov skole.

Søvangs Alle 6, Hareskov

Du kender det. Du skal på toilettet, og det skal bare være nu. Ingen tid at spilde. Småløb, krydsede ben, eder og forbandelser. Du ånder lettet op. Der er dør i sigte; men ak for tidligt. Køen er 5 personer lang, og da det endelig er din tur, starter dit møde, og der er alligevel så klamt på toilettet, at du ikke orker. Dagen fortsætter med ondt i maven.

Sådan er det heldigvis ikke, hvis man er politiker i Furesø. Så stort tillykke med jeres 80 mio. kr. nye rådhus og jeres 20 topmoderne toiletter. Anderledes ser det desværre ud, hvis man er barn på Hareskov skole. Her er 402 elever tvunget til at dele 8 nedslidte toiletter. Det er 50 elever pr. toilet. Ja, læs bare videre.

For er det rimeligt, at skoleelever kun har 45 sekunder til et toiletbesøg?

På det nye rådhus etableres der min. 20 toiletter i overensstemmelse med arbejdstilsynets retningslinjer (15 medarbejdere pr. toilet), med en gennemsnits størrelsen på 5 kvadratmeter. Til sammenligning har elever i 4.-9. klasse (i alt 402 elever) på Hareskov skole 8 toiletter til deling! Hvert toilet er knapt 2 kvadratmeter, som 50 elever altså skal deles om. Man kan med lidt god vilje medregne toiletterne i gården, selvom det kræver både overtøj og sko. Med 75 minutters frikvarter om dagen betyder det, at hvis alle elever skal kunne komme på toilettet 2 gange om dagen i løbet af et frikvarter, har hver elev i gennemsnit 45 sekunder (eller 1,5 minut hvis vi regner gård toiletter med) til både stort og småt. Resultatet er, at eleverne enten holder sig hele dagen og dermed har svært ved at koncentrer sig eller, at undervisningen må afbrydes med toiletbesøg.

I de små klasser (1.-3. klasse) er det ikke bedre. Sundhedsstyrelsen foreskriver, at antallet af toiletter bør være højere specielt for de mindste klasser. Her taler man om 10 elever pr. toilet. På Hareskov skole må 216 elever deles om 6 toiletter = 36 elever om hvert toilet, der i øvrigt kun er knapt 1 kvadratmeter.

Der er altså et stort pres på skolens toiletter, som er nedslidte med dårlig belysning, ringe udluftning og meget besværlige rengøringsmuligheder. Til sammenligning er alle toiletter på det nye rådhus min. dobbelt så store, der er rengøringsvenlige overflader, god belysning, vand- og bakteriespredningsreducerende vandhaner, nyeste lydisoleringsteknik og god plads omkring håndvaske. Så politikere og embedsfolk har altså anerkendt behovet for ordentlige forhold til sig selv.

Set i lyset af at der ikke afsat ressourcer i kommunen til at renovere og vedligeholde skolerne, er der ikke udsigt til en bedring af forholdene - Kan vi være bekendt at byde vores børn og personale disse forhold?

Så kære Furesøpolitiker, når du nu første gang skal på et af de topmoderne toiletter i det fine nye rådhus, så tænk på børnene i Hareskov. De har stået i kø længe nu.

Byrådet vedtog den 26. juni 2012 en samlet vision for Furesø Kommune med overskriften: "Vi skaber løsninger sammen". Måske skulle visionen nærmere hedde: "Vi skaber løsninger til os selv".