23. september 2018
Skovfoged Lars Stubkjær Nielsen, Naturstyrelsen, går i rette med tre læserbrevsskribenter omkring brugen af Furesø og Farum Sø.
Skovfoged Lars Stubkjær Nielsen, Naturstyrelsen, går i rette med tre læserbrevsskribenter omkring brugen af Furesø og Farum Sø.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forskellen på Furesø og Farum Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskellen på Furesø og Farum Sø
Debat Furesø - 13. september 2013 kl. 16:05
Af Lars Stubkjær Nielsen, Skovfoged i Naturstyrelsen:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Furesø: I et debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis skrevet af P.G. Rasmussen, Jacob Elmig og Poul Wegener Jensen under overskriften »Magtfordrejning til pleje af ego'er« fremgår det, at debattørerne tilsyneladende ikke forstår Naturstyrelsens administration af færdslen på Farum Sø. Derfor ønsker Naturstyrelsen at oplyse følgende:

Reglerne for Farum Sø og Furesø er sidst revideret i 2004. De gamle regler for de to søer er fra 1947 og 1972. Naturstyrelsen nedsatte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Friluftsrådet, DN, DOF, klubber, grundejere og kommuner, og der blev udarbejdet regler for både Farum Sø og Furesø. Reglerne, og dermed mulighederne, for de to søer skal da også ses i sammenhæng. På Furesøen er der plads til et intensivt friluftsliv med plads til mange forskellige brugere, organiserede som uorganiserede, der sejler i kano, kajak, robåde, sejlbåde, windsurfer etc. Så længe man ikke sejler med motor og i øvrigt opfører sig fornuftigt, kan alle ovennævnte færdes på Furesøen.

Furesøen huser cirka 20 klubber, og klubbernes mange medlemmer - sammen med mange uorganiserede - benytter i høj grad søen rekreativt. Naboer og klubber kan opnå motortilladelser. Søen lægger i øvrigt også vand til Baadfarten, badende, snorkel- og flaskedykkere, triathlonsvømmere, kajakpolo, søspejdere etc. Foruden at sejlads er frit for alle, der ikke anvender motor, er også fiskeriet frit for alle.

Langs Nørreskoven findes landgangssteder, hvor alle kan gå i land og overnatte i telt. Naturstyrelsen administrerer arealerne, det være sig på land eller vand, med tanke på både benyttelse og beskyttelse. Dette er ikke altid muligt på ét og samme areal og opdeles derfor i zoner, frilufts-, facilitets- eller stillezoner. Det er således muligt at vælge arealer efter behov og ønske. Vi har arealer, hvor store grupper kan holde lejr, andre hvor rollespillere kan boltre sig etc. Omvendt har vi også arealer der forbeholdes til »den stille skovtur eller den enlige vandrer«. Det er i dét lys man skal se forskellen på Furesø og Farum Sø.

På Farum Sø ønsker vi at tilbyde en mulighed for at færdes i kano eller kajak, hvor naturen kan opleves på nært hold, og med tillid til, at fuglelivet ikke forstyrres, at rørskoven ikke ødelægges etc. Historisk har Farum Sø altid været den stille sø med begrænsninger på antal både, ingen motorsejlads mv. Denne tilstand er videreført med de nye regler, hvorefter sejlads på søen begrænses til bådudlejningen, til fiskeklubben der har lejet fiskeriet, til ejere af nabomatrikler til Furesø og Farum Sø i kano eller kajak samt til medlemmer af kano- og kajakklubber, der har indgået en aftale om sejlads på Farum Sø med Naturstyrelsen.

Al (lovlig) sejlads foregår således med aftalepartnere, og skulle den ovennævnte tillid brydes, kan Naturstyrelsen og aftalepartnerne sanktionere. Denne praksis åbner for, at alle har mulighed for at sejle kano eller kajak i Farum Sø, såfremt man melder sig ind i en lokal kano- eller kajakklub. Herved får man også nem adgang til at sætte sin kano eller kajak i vandet. Naturstyrelsen følger løbende udviklingen, og det er baggrunden for, at styrelsen måtte konstatere, at bommen ved Fiskebæk måtte genopsættes for at sikre freden i skoven og på Farum Sø.