24. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fordele ved friplejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fordele ved friplejehjem
Debat Furesø - 12. juli 2021 kl. 08:31
Af Søren Højbjerg Spidskandidat (NB) i KV21 Fuglsangpark 202, 3520 Farum

debat Furesø er præget af en stor andel af kommunale plejehjem. Intentionen er formodentlig at skabe et kommunalt standardplejehjem, som kan dække de fleste beboeres behov. Desværre ser det ud som om, de kommunale plejehjem har svært ved at levere til alle.

Hvordan ser det ud med plejehjemsbeboere, der har særlige behov eller ønsker? Det er noget, friplejehjem er bedre til at håndtere end kommunale plejehjem..

I privat regi kan plejehjem fungere på samme præmisser som erhvervslivet. Et privat plejehjem er en slags virksomhed. Det betyder at det kan arbejde med økonomisk overskud og underskud.

Overskud og underskud fungerer som et kompas for plejehjemmet. Overskud virker som gaspedalen i en bil. Underskud virker som bremsepedalen i en bil. Det er plejehjemmets beboere (kunder), der træder på pedalerne.

Et entreprenant friplejehjem kan finde mere effektive måder at drive plejehjemmet på. Det kan også være, at plejehjemmet kan tilbyde ekstra ydelser mod egenbetaling. Hvis beboere er glade for forholdene, vil plejehjemmet give overskud.

Hvis beboerne er utilfredse med forholdene, vil plejehjemmet give underskud.

Disse mekanismer kan kommunale plejehjem ikke arbejde med. De mangler, med andre ord, det økonomiske kompas som et privat plejehjem har til rådighed. De kommunale plejehjem er, i økonomisk forstand, blinde.

Byrådet i Furesø er skeptisk over for private plejehjem. Det virker som om, byrådet ikke kan få hovedet ud af den kommunale cigarkasse.

Der synes at være uvilje imod at lade en håndfuld privat ejede plejehjem fungere som eksperimentelle rugekasser for for nyudvikling.

Privatisering af mange kommunale funktioner er en integreret del af Nye Borgerliges politik. Ifølge denne politik, skal borgerne have vouchers, så de selv kan vælge, hvilke institutioner de vil bruge. Pengene skal følge borgerne. Det kan vi desværre ikke realisere fuldt ud på kommunalt plan. Det kræver en Folketingsbeslutning.

Men på kommunalt plan kan Nye Borgerlige arbejde for, at private plejehjem kan oprettes i det omfang, der findes private kræfter, der vil drive dem.

I Furesø vil vi arbejde for, at det private initiativ kan finde sin plads. Vi ønsker flere private plejehjem.

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022